Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prata pengar med barnen!

Det finns inga rätt och fel när det gäller barn och pengar.
Veckopeng är inte ett måste – barnen kan lära sig pengars värde genom samtal också.

Annons

Det går inte att slå fast vilket förhållningssätt till barn och pengar som är rätt. Det beror på familjens ekonomi, värderingar och barnens personlighet.

Det säger psykologen Ingrid Gråberg, som är specialiserad på barn och ungdomar. Hon har skrivit en bok om att leva med tonåringar, och förläser om föräldraskap och gränssättning. Då brukar frågan om pengar dyka upp.

Om veckopengen ska bli ett sätt att lära sig pengars värde är det viktigt att parterna är överens om vad pengarna ska räcka till, och sedan håller sig till det, enligt Ingrid Gråberg. Det ska vara klart och tydligt, och barnen ska inte kunna tjata till sig extra bara för att pengarna är slut. Då lär man dem inte att hushålla.

- Men om det är något specialfall som medför extrautgifter, som en klassfest, så är det inte konstigt eller fel att ge extrapengar. Så rädd behöver man inte vara för att vara inkonsekvent, säger hon.

Ingrid Gråberg är lite tveksam till metoden att ge barnen pengar för att de utför vissa arbetsuppgifter – en summa för att plocka ur disken, en för att skotta uppfarten och så vidare.

- Då finns risken att de bara gör sådant som de får betalt för. Istället för att det blir fullt naturligt att hjälpas åt i hushållet, den som råkar komma när diskmaskinen är klar plockar ur disken, säger Ingrid Gråberg.

Däremot tycker hon att det är OK att kräva att barnen tar ansvar för sig själva för att veckopengen ska betalas ut. Till exempel att städa rummet och sköta läxorna.

Det är rätt tänkt att ge veckopeng för att lära barnen pengars värde och att hushålla, enligt Ingrid Gråberg, men absolut inte det enda sättet. Man ska inte känna att man måste.

- Nej, jösses, verkligen inte. Det finns många andra sätt.

Det kan funka minst lika bra att prata om ekonomi med barnen. Att förklara att familjen har en viss mängd pengar som ska räcka till en viss mängd utgifter.

- Man ska inte köpa saker utan ett resonemang. Om barnen inte bara får allt de ber om gör man dem medvetna om att det finns begränsat med pengar. Slarvar de bort sin mobil ska de kanske inte få en ny direkt även om familjen har råd med det, säger Ingrid Gråberg.

Mer läsning

Annons