Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktiska erfarenheter

/

Under Branschmässan fick elever från årskurs åtta chansen att berätta om sina upplevelser från höstens praktik – och samtidigt ta del av andras erfarenheter.

Annons

Branschmässan har hittat ett nytt hem, och flyttat från Verkstäderna till Röda rummet i Kulturens hus. Upplägget är däremot detsamma. Eleverna från årskurs åtta har under terminen varit ute på praktik en dag i veckan, vilket kompletterats med gemensamma arbetslivsdiskussioner i skolan.

Erik Björk, verksamhetschef för praktikmodellen, är nöjd med upplägget att fördela praktiken under en hel termin, istället för flera veckors sammanhängande praktik.

– Det har många fördelar ur ett pedagogiskt perspektiv. Eleverna får ett frågebatteri varje vecka och sen samlas man i klassrummet och tar upp frågorna. Då får man se att så här fungerar det på förskolan, och så här fungerar det på gummiverkstaden, säger Erik Björk.

I montrarna finns de flesta branscher representerade – dagligvaruhandel och övrig butikshandel, skola, motor, restaurang och hantverkaryrken är några exempel. Oskar Malmgren gjorde sin praktik på XL Bygg.

– Jag gillar att sälja, plocka i ordning saker och att bygga. Jag är nöjd med praktiken, säger han.

Däremot hade han hellre sett att praktiken genomfördes under en längre sammanhängande period.

– Jag hade hellre kört två veckor rakt av. Det hade varit bättre, nu blir det först att ska man dit en halvdag och sen tillbaka igen en vecka senare.

Mer läsning

Annons