Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna vill försöka rädda Samkraftskuld med nytt förslag

Turerna kring Samkraft är ännu inte över. I hopp om att kunna rädda en del av skulden föreslår man att kommunchefen ska få mandat att fatta snabba beslut. Men förslaget gillas inte av alla partier.

Annons

Förslaget som kommunstyrelsen tog ställning till under sitt senaste möte går ut på att kommunchef Margareta Högberg ska få ansvara för att ta snabba beslut som gäller det gemensamt ägda vindkraftbolaget Samkraft.

Det är en lösning för att slippa kalla till extrainsatta kommunstyrelsemöten varje gång nya bestämmelser kommer upp och tanken är att man då ska kunna vinna tid – och därmed pengar.

Läs mer: Ny vändning i Samkrafthärvan - tänker överklaga igen

– Det här är för att kunna rädda delar av skulden som Samkraft har mot kommunerna. Det som de flesta tyckte var att det är bra om vi kan bidra till ett snabbt beslut, för att rädda åtminstone delar av fordran, säger Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd.

Men Viktor Wärnick (M) håller inte med. Han menar att eftersom satsningen på Samkraft är ett politiskt beslut så ska ansvaret för skulden också ligga på politikerna, och inte på en enskild tjänsteman.

– Vi tycker inte att vi ska delegera till kommunchefen, det måste vi ta politiskt, säger han.

Läs mer: Flera partier lovade att inte lägga mer pengar på Samkraft

Att det skulle bli tidskrävande eller krångligt att kalla till extra möten tror han inte.

– Man får vara lite flexibel, om det är brådskande kan man kalla in till ett extra möte. Ett sådant tungt ansvar ska inte ligga på en enskild tjänsteman. Det är så politiskt laddat, vi kan inte kräva det av kommunchefen att göra sådana avvägningar. Det måste vara politiker som fattar det, för annars kan man inte utkräva ansvaret heller, säger Viktor Wärnick.

Tre ledamöter röstade emot förslaget, och resterande tolv röstade för. Magnus Svensson (C), oppositionsråd, var en av dem.

Läs mer: Söderhamn tvingas betala borgen

– Det här handlar om att det kan gå ganska snabbt. Man kan behöva fatta snabba beslut, annars kan vi förlora ännu mer pengar. Så jag tyckte att man måste kunna hantera det praktiskt. En kommunchef är ändå den högsta tjänstemannen, säger han och fortsätter:

– Samkraft är som det är, den skulden ligger på politikerna. Vi visste inte att Sverige skulle ha ett elöverskott, och vi visste inte att det skulle överklagas av en enskild person i Gävle.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android.

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons