Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisslarv kan rädda toppolitiker från straff

/
  • Kristdemokraten Olle Persson och hans advokat K-G Myhrberg på väg in till rättegången som hölls i Hudiksvalls Tingsrätts tingsställe i Söderhamn.

Inga vittnesuppgifter, ingen undersökning av olycksplatsen och ärendet avskrevs direkt.

Den slarviga polisutredningen när toppolitikern Olle Persson (Kd) var inblandad i en trafikolycka gör att bevisläget är osäkert.

Annons

Den 6 augusti kom Erkki Huhtimo körande på sin motorcykel norrifrån på väg mot Söderhamn på gamla E 4. Vid korsningen i Kungsgården kom Olle Persson, en av Kristdemokraternas toppolitiker i Söderhamn, i sin traktor.

När Olle Persson skulle svänga vänster in på Trönövägen lade Erkki Huhtimo ner sin motorcykel och gled över asfalten.

Åklagaren Sebastian Flodström hävdar att Olle Persson varit oaktsam. Han hade en stor halmbal på traktorn. Under balen hängde en stor plastpåse ner som skymde synfältet. Därför misstänks Olle Persson för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Olle Persson bestrider anklagelserna. Han säger att plastpåsen blåser upp under färd vilket gör att synfältet bara skyms "marginellt". Hans advokat K-G Myhrberg anser att det fanns gott om utrymme för motorcykeln att veja till höger.

Direkt på olycksplatsen avskrevs poliserna ärendet. Först ett halvår efteråt, och efter påtryckningar från Erkki Huhtimo och hans anhöriga, startade polisen en utredning.

- Det är en dålig polisutredning. Det är inte klarlagt var mc:n gick omkull eller om fordonen kolliderat. När det inte finns några uppgifter som styrker åtalet så är det de uppgifterna som är mest förmånliga för den tilltalade som ska ligga till grund för domen, i det här fallet Olle Perssons, sa advokat K-G Myhrberg i sin slutplädering i tingsrätten under onsdagen.

Tidigare har biträdande närpolischefen Josef Wiklund hållit med om att det var fel att avskriva ärendet direkt.

- Det handlade nog mest bristande kunskap. Men vi har tagit upp det här på olika utbildningsdagar. Så det ska inte behöva upprepas igen, sa han till Söderhamns-Kuriren i augusti i år.

Domen meddelas den 18 november.

 

Läs vad Olle Persson och Erkki Huhtimo sa i rättegången i torsdagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons