Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för ny nätdrog efter dödsfall

/
  • Polisen varnar för användandet av så kallade falska Xanorstavar. I Söderhamn och Bollnäs märker polisen av en ökning.

Det var förgiftning av ett antal olika preparat som orsakade två ungas död i Söderhamn i början av juni i år.
Nu varnar polisen för att användandet av en ny och livsfarlig nätdrog har eskalerat i Söderhamn och Bollnäs.

Annons

Med bara några timmars mellanrum påträffades en man i 25-årsåldern och en kvinna i 20-årsåldern avlidna den 3 juni i år. De två personerna hittades på olika adresser i Söderhamns kommun och polisen misstänkte tidigt att det rörde sig om överdoser av narkotika.

I väntan på utlåtande från den rättsmedicinska undersökningen inleddes utredningar om vållande till annans död och polisen undersökte om det kunde finnas något samband mellan de två fallen.

Nu har polisen tagit del av obduktionsrapporterna som visar att båda dödsfallen berodde på förgiftning av ett antal olika narkotiska preparat. Något samband mellan de två dödsfallen ska däremot inte finnas.

– I fallet med den avlidne mannen kommer vi att stänga förundersökningen medan vi har några uppgifter kvar att utreda i det andra ärendet, säger polisens förundersökningsledare Andreas Hansemon.

I mannens kropp hittades bland annat spår av en ny och livsfarlig nätdrog, falska Xanorstavar.

Tidigare i sommar gick polisen ut med ett pressmeddelande där man varnade för användandet av den nya drogen, som narkotikaklassades först den 9 juni. Enligt polisen ska drogen utseendemässigt likna den medicin med namnet Xanor som används inom sjukvården och vara särskilt farlig i kombination med andra droger och alkohol. De Xanor-liknande tabletterna tillverkas av okända leverantörer och med okänt innehåll, vilket gör den svårdoserad.

– Den senaste tiden har vi fått information om att det är ett stort omlopp av just Xanorstavar i Söderhamn och Bollnäs. Det finns flera fall där personer har hamnat hos sjukvården och blivit föremål för oss, det är oroväckande, säger Andreas Hansemon.

Den nya drogen har varit känd av polisen sedan i vintras men det är först nu som användningen har eskalerat och drogen blivit populär i hela Sverige. Polisen misstänker att ett mindre antal dödsfall i landet går att knyta till användandet av falska Xanorstavar.

Mer läsning

Annons