Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för kriminella gäng

Polisen är orolig att den organiserade brottsligheten ska få fäste i Gävleborg.
MC-gänget Bandidos supporterklubb X-team var tidigare på väg att etablera sig i Bollnäs. MC-klubben Outlaws gjorde ett försök i Gästrikland.
Polisen vill att kommunen och fastighetsägare ska vara uppmärksamma.

Annons

I slutet på förra året informerade dåvarande biträdande närpolischefen Josef Wiklund representanter från Söderhamns kommun om att det fanns tecken på att organiserad brottslighet är på väg hit.

Han uppmanar kommunen och fastighetsägare att vara vaksamma.

- Det kan vara att de försöker hyra föreningslokaler eller starta någon form av verksamhet. Att ha en lokal är viktigt om man vill etablera sig, säger han.

Det kan till exempel vara så att gängen söker etableringsstöd från kommunen för att starta någon form av företag.

• Är ni oroliga för att organiserad brottslighet ska komma hit?

- Jag hoppas att alla är oroliga, tänker på det och vill jobba mot det, säger Josef Wiklund.

Pär Langer är chef för den operativa verksamheten hos Gävleborgspolisen. Myndigheten har, liksom polisen i övriga landet, ett regeringsuppdrag att motverka den organiserade brottsligheten. I Gävleborg samarbetar polisen med till exempel Tullen, Försäkringskassan, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten.

- Vi har ett samarbete där vi identifierar personer som begår grova brott. Tillsammans försöker vi att hitta angreppspunkter. Kanske slår vi mot deras ekonomi, förklarar han.

Pär Langer säger att det snarare är någon lokal brottsling – kanske våldsam med narkotikamissbruk i bagaget – som slår sig ihop med likasinnade, än att det flyttar hit gängmedlemmar utifrån. De kriminella gängen brukar syssla med narkotika, doping, utpressning och beskyddarverksamhet

- Det är hela smörgåsbordet, i och med att man sluter sig samman skapar det en stor otrygghet. De är ofta inte bara lokala utan i en hierarki som är nationell.

Och hittills har vi alltså klarat oss bra i länet, enligt Pär Langer.

- Så här ser det ut i hela Sverige. Vi kan inte förhindra, men vi kan försvåra. Vi gör allt vi kan, säger han.

Mer läsning

Annons