Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis riktade automatvapen mot ögonvittnen

/
  • Här i garagelängan slog den internationella insatsstyrkan till på fredag morgon. Hela insatsen kunde bevittnas av personal i företaget som har lokaler mitt emot.
  • Polis från söderhamn hämtade fem personer.
  • En av de gripna ses sittande på marken lutad mot väggen.

Vittnen som kunde följa händelseförloppet trodde först att det var en övning. Men när en av poliserna i insatsstyrkan riktade sitt automatvapen mot henne förstod hon att det var allvar.

Annons

Kvart i åtta på fredag morgonen titta Lise-Lott Öberg ut genom fönstret från sin arbetsplats. Mitt emot fick hon se hur flera stora bilar, Chrysler och BMV körde upp framför en huslänga med garageportar.

– Det hoppade ur poliser i svarta kläder, huvor och automatvapen i händerna. Där kom också civila poliser, berättar Lise-Lott Öberg.

Det hon och arbetskamraterna sedan kunde följa under en dryg timme var att garageportarna öppnades på flera ställen och fem personer leddes ut och beordrades att lägga sig ner på asfaltplanen utanför. Där låg de i ösregnet i 20 minuter innan de fick lov att sätta sig upp mot husväggen.

Vid ett tillfälle riktade en av poliserna sitt automatvapen mot ett par personer som tittade ut genom ett fönster mitt emot.

– Det kändes obehagligt, säger en av dem.

– Senare kom "riktiga" polisbilar och hämtade de fem personerna som fanns i byggnaden. Men just det såg inte jag.

Efter ytterligare en timme lämnade de flesta poliserna platsen. Kvar blev två poliser från Rikskriminalen, som bevakade området från sin bil.

När Kuriren kom till platsen blev vi vänligt men bestämt uppmanande att lämna området. Ingen av poliserna ville berätta vad som hänt men kunde till sist bekräfta att det var skarpt läge och ingen övning.

 

På arbetsplatsen som ligger mitt emot där ingripandet skedde har man ingen aning om vad som kan vara anledningen till ingripandet. Ingen har sett något konstigt i lokalerna mitt emot.

Mer läsning

Annons