Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojke blir av med körkortet efter åktur i olaglig a-traktor

/
  • A-traktorn på bilden har ingenting med händelsen att göra.

Efter åkturen i den olagliga a-traktorn blev en pojke i 15-årsåldern av med sitt körkort men valde att överklaga beslutet.
Nu har pojkens överklagan avslagits. Att behöva körkort för att ta sig till skolan är inte en tillräcklig anledning, menar Förvaltningsrätten.

Annons

Pojken stoppades av polisen när han körde sin a-traktor längs riksväg 50 utanför Söderhamn i november i fjol.

Läs mer: Polis stoppade olaglig a-traktor

Efter en provkörning visade det sig att fordonet gick snabbare än de 30 kilometer i timmen som är tillåten maxhastighet. Polisen upprättade därför en anmälan om olovlig körning, för vilket pojken senare även dömdes.

Domen fick till följd att Transportstyrelsen valde att återkalla pojkens körkort och körkortstillstånd och bestämde spärrtiden till sex månader. Men pojken menade däremot att det fanns förmildrande omständigheter och överklagade beslutet.

Läs också: Insändare: Låt oss köra fortare med eporna!

Enligt honom bröts inte någon trafikregel och hastigheten var den tillåtna när han stoppades för trafikförseelsen. Han menade samtidigt att han var i behov av sitt körkort för att kunna arbeta och ta sig till skolan.

Förvaltningsrätten väljer däremot att inte ta hänsyn till pojkens synpunkter och avslår hans överklagan. Domstolen menar att pojken har brutit mot en väsentlig regel och att det inte finns några skäl att frångå Transportstyrelsens beslut.

Läs också: Försökte köra ifrån polisen med epatraktor – i 130 kilometer i timmen

Mer läsning

Annons