Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plugga på universitet

/
  • Med en examen från Oxford i bagaget är David Ling säker på att bli attraktiv på arbetsmarknaden.

David Ling har tagit det stora beslutet att plugga utomlands. Han vill till England och det omtalade Oxford University för att få chansen att studera på en högre nivå.

Annons

David berättar att det finns flera anledningar till att han vill plugga på det prestigefyllda Oxford University. Det garanterar att man blir efterfrågad på arbetsmarknaden och i England erbjuds också ett annat upplägg på utbildningarna än i Sverige.

– Jag älskar England överhuvud taget: mångkulturen, språket och fotbollen så klart.

David började fundera på att söka till Oxford redan i somras och skickade in ansökan i september. Men det var en hel del som behövde göras för att få den komplett. Han kunde inte få någon direkt hjälp från skolan förutom stöd från studievägledaren och ett rekommendationsbrev skrivet av rektorn.

Att så många letar sig utomlands förvånar inte David.

– Många tror att det blir annorlunda med utbildningarna än i Sverige, har man alltid haft det lika kan det vara roligt med något nytt. Sedan tror jag att många kanske saknar betygen för att komma in på vissa utbildningar i Sverige och kommer in på samma utbildningar i andra länder. Nu när de flesta länder är med i EU spelar det ju inte så stor roll var man studerar och bor.

För David själv är det möjligheten att träffa olika människor från olika kulturer som lockar och chansen att förfina sina språkkunskaper som lockar.

Att söka till en skola utomlands kan verka krångligt, men David berättar att så länge man vet vad man ska göra så går det bra. Men det är tidskrävande och att vara ute i god tid är ett måste.

– Alla länder har en central myndighet som sköter ansökningar. I Storbritannien kallas denna för UCAS och på deras hemsida beskrivs det tydligt hur man gör för att ansöka.

David fick bland annat göra ett prov för att visa sina språkkunskaper, skriva ett personligt brev och försöka omvandla sina svenska betyg för att kunna söka kurser i engelska och engelsk litteratur.

– Jag ser utbildningen som en av de i särklass bästa för någon som vill arbeta med ord, speciellt på engelska. Just nu har jag så stora ambitioner att det är svårt att uttrycka ett mål, men kanske kommer jag bli författare, retoriker, översättare eller psykolog.

David tycker att det känns roligt och stimulerande med utmaningar. Speciellt när andra elever har samma höga ambitioner.

– Det som kan bli jobbigt är nog studietempot och de höga kraven. Det kan bli svårast att anpassa sig till.

Däremot tycker han inte att det känns läskigt att drömutbildningen ligger långt hemifrån.

– Äsch, man ses ju till jul! Och det finns många sätt att höras på ändå: Skype, Facebook, Twitter. Några extra mil gör ingenting.

Själv fick han reda på i november att han inte blivit antagen denna gång med han är inte nedslagen.

– Börjar jag inte plugga någonting här i Sverige kommer jag definitivt söka igen, både till Oxford, men också till andra platser. Oavsett vilket kommer jag med 100 procents säkerhet ta mig utomlands för att studera förr eller senare.

Mer läsning

Annons