Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planeringschefen: ”Det som hände i Vågbro var en väckarklocka”

/
  • Kommunens planeringschef Ingemar Olofsson är en av dem som är i Helsingfors i Finland på kick-off för projektet iWater.
  • En av villorna som översvämmades av meterhögt vatten.
  • Söndagen den 11 augusti 2013 översvämmades stora delar av Vågbro, nu går kommunen med i ett delvis EU-finansierat projekt för att undvika stora skador i framtiden efter liknande händelser.

Skador efter skyfall ska minimeras.
Som ett led i kampen har Söderhamn hoppat på ett projekt för att hitta lösningar och teknik för att minimera förlusterna.

Annons

I augusti 2013 forsade vatten fram i Vågbro efter ett väldigt kraftigt skyfall. Vägar, fastigheter och Tempo hamnade i något som mest liknade en mindre sjö. Den gången blev det skador för åtskilliga miljoner.

Läs mer: Översvämning i Vågbro

En arbetsgrupp skapades för att jobba med klimatförändringar, nu tas ytterligare ett steg framåt för att minimera kostnaderna vid liknande vädersituationer i framtiden.

Länderna Estland, Lettland, Finland och Sverige gör gemensam sak i EU-finansierade projektet iWater. Ny teknik och lösningar vid byggande ska förhoppningsvis utvecklas fram till sommaren 2018 då initiativet avslutas.

I varje land deltar två städer, från Sverige är det Gävle och Söderhamn.

– Vi tror på det här och att det är bra att lära sig mer om flöden, det som hände i Vågbro var en väckarklocka. Kan vi förebygga sådana händelser är det inte fel, säger planeringschef Ingemar Olofsson, kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen.

Läs också: Stora förluster efter skyfallen

Under tre dagar fram till fredag är det kick-off för projektet i Helsingfors. Söderhamn har fyra representanter på plats.

– Det här är spännande, vi har mycket gemensamt med de grannländer som är med. Det ser ungefär likadant ut på andra sidan pölen som hos oss, säger Ingemar Olofsson i en kaffepaus.

Projektet handlar om att framtidssäkra samhället mot översvämningar. Det ska ske genom att hitta verktyg för att hantera plötsliga skyfall och stora vattenmassor.

– Det kan handla om ombyggnationer i befintliga områden, men också hur man bygger och motverkar så att det blir så lite skador som möjligt i samhället, säger Ingemar Olofsson.

Projektet finansieras med EU-medel till 70 procent, resten står kommunerna för. Projektledare är Helsingfors och Riga, ett samarbete har inletts med Åbo stad och universitet som tar fram modeller för hur man bör planera, inventera och bygga.

Söderhamn och Gävle kommer att samarbeta under perioden. Meningen är att kunskaperna sedan ska spridas till närliggande kommuner.

När kommer vi att se något konkret resultat?

– Det vet jag inte riktigt. Men i Styvjebäcken vet vi att vi har problem. Jag hoppas på ett förslag åtminstone under året, men sen är det politiken som avgör.

Läs vår E-tidning om klimatet här: Hälsingland 2040

Mer läsning

Annons