Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer besvikna – får inget besked om inomhuslokal för boule: "Vi är på krigsstigen"

/
  • Pensionärerna har försökt få en lokal sedan oktober, men spelar fortfarande utomhus.
  • Kjell Wiksten och Bertil Melin lämnade in ett medborgarförslag med två förslag på lokaler som de kan tänka sig spela i.
  • Omkring 100 pensionärer från minst tio föreningar spelar boule varje vecka.

Kommunens boule-spelande pensionärer har länge velat ha en gemensam inomhuslokal att spela i under vinterhalvåret. Nu är de besvikna på kommunen som inte ger något svar, trots att man lagt fram flera möjliga alternativ.

Annons

Efter att ha behövt flytta flera gånger under de senaste åren står nu pensionärsföreningarna helt utan inomhuslokal inför vintern. Nu är stämningen uppgiven bland kommunens pensionärer, som fortfarande väntar på ett besked. Till dess får de spela utomhus så länge vädret tillåter.

– Man kan faktiskt säga att vi är på krigsstigen, säger Kjell Wiksten, sektionsansvarig i SPM, Söderhamns Pensionärers motionsklubb.

I Söderhamn med omnejd finns över tio pensionärsföreningar som är intresserade av att ha en lokal med inomhusbanor. Bertil Melin uppskattar att det är runt 100 personer som spelar varje vecka, omkring fyra dagar i veckan.

– Boulen är jätteviktig, det är socialt och gör att vi pensionärer kommer i rörelse istället för att bli kvar hemma, säger Bertil Melin.

Jämfört med både Bollnäs och Gävle som har flera inomhusbanor, ligger Söderhamn betydligt långt efter.

Läs också: Boule-näs ligger i framkant

Stig Nordgren (V), ordförande i kultur- och samhällsservicenämnden, KUS, håller med om att ärendet tar för lång tid.

– Det har varit många turer. De har varit lite illa behandlade, säger han.

Bouleverksamheten höll till i Verkstäderna tills för fem år sedan. Då revs banorna till förmån för en klättervägg, som aldrig kom på plats. Sedan dess har de flyttat runt mellan olika platser, och den senaste vintern spelade några föreningar i en källarlokal på Vågbro center.

– Där fanns det inga fönster, dålig luft och bristande brandsäkerhet. Många fick sluta spela där av hälsoskäl, säger Bertil Melin.

Kjell Wiksten och Bertil Melin lämnade in ett medborgarförslag som togs upp i kommunfullmäktige i oktober, där de lagt fram två alternativa lokaler. Den första är en gammal verkstadslokal på Gjutarbacken där det finns toalett, pentry och fikarum. Man kan också tänka sig den gamla lokalen i Verkstäderna.

Läs också: Från budget till bandyhall - några av årets största beslut i Söderhamn

Kultur- och samhällsservicenämnden var och tittade på lokalerna på Gjutarbacken redan när medborgarförslaget kommit upp.

– Det är en jättefin lokal som skulle passa som handen i handsken, säger Stig Nordgren.

Men beslutet har dröjt, och ärendet kommer att tas upp i KUS-nämnden vid nästa sammanträde. Det är en fråga om pengar, även om pensionärerna planerar att söka bidrag för anläggandet av banorna själva.

– Vi är inte ute efter att spela gratis, och kan mycket väl betala för oss, påpekar de.

Mer läsning

Annons