Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pärssinen diskuterade integration med Redo

/

Arbetsmarknadsutskottets ordförande Raimo Pärssinen (S) besökte under fredagen Söderhamnsverksamheten Redo för att diskutera integration.

Annons

Redo ingår i Resurscentrum och jobbar med utrikesfödda som fått uppehållstillstånd. Det får sitt uppdrag framförallt från Arbetsförmedlingen.

– Vi är ett komplement till SFI (svenska för invandrare) och jobbar mycket med samhällsinformation, säger Ingela Goude som är verksamhetsansvarig.

Läs också: Låna sportutrustning gratis

En stor det av Redos verksamhet går ut på att få invandrare in i arbetslivet.

Raimo Pärssinen är på besök hos Redo, tillsammans med kommunalrådet Sven-Erik Lindestam och arbetsmarknads- och socialnämndens ordförande Lennart Gard.

– Jag reser runt i landet och träffar många olika företag och kommuner för att se vad som görs. Det är en stor utmaning med flyktingkrisen och det gäller att jobba med etableringen, säger Raimo Pärssinen.

Ingela Goude informerar om hur deras verksamhet jobbar. Det talas om samverkan med bland annat föreningslivet, banker och arbetsgivare för att snabbt och enkelt få in människor i samhället.

Läs också: Nystart för efterfrågat integrationsprojekt

– Det är en otroligt viktig tillgång att ta till vara på den arbetskraft som kommer. Vi måste fylla på med människor annars kommer det bli arbetsbrist, säger Raimo Pärssinen.

Han är intresserad av kopplingen mellan kommunen, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Han leder in samtalet på regeringens nya budget och vad han tror den kan innebära för verksamheten.

Ett ämne som diskuteras är validering av yrkesskickligheten på de människor som kommer. Det gäller inte bara licensyrken som läkare och lärare, utan även till exempel hantverkaryrken och undersköterskor. Att lära sig svenska är naturligtvis en viktig del i att komma in i samhället med det behöver inte betyda allt.

– Många gånger kan de som kommer prata bra engelska och då kan de snabbt komma ut på en arbetsplats. Först där kan man bedöma om de har yrkesskickligheten för att börja jobba, säger Raimo Pärssinen.

Läs också: Integrerande fotboll på Strandvallen

Mer läsning

Annons