Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pärlor till tusen

/

Frida Lindberg från Söderhamn gör stora personporträtt av tusentals plastpärlor. Hon har gjort tavlor av kusinen, sin lillebror, pojkvännen, självporträtt – men även på Johnny Depps skapelse Jack Sparrow och Elvis Presley.

Annons

Hon är en nyutsprungen student i sommar-Söderhamn. Men solen har kommit i andra hand för Frida Lindberg de senaste månaderna. I stället har hon ägnat åtskilliga timmar med det pyssliga hantverket. Frida tar först ett utvalt fotografi, gör om det i dataprogrammet photoshop. Sedan "pärlifierar" hon bilden, vilket betyder att hon lägger på ett rutmönster – själva grunden till det blivande porträttet. Sedan är det bara att köpa in pärlor, silvertejp, platta och tavelram. Därefter väntar den verkliga arbetsprocessen.

- Det är verkligen tålamodskrävande, säger Frida Lindberg.

Hon visar upp sin senaste tavla – ett parporträtt på sig själv och pojkvännen Jesper Linder. Tavlan består av 35 hopsatta pärlplattor med sammanlagt 28 000 pärlor i fem nyanser av grått. Det är den största skapelsen hon gjort hittills som tog drygt tre veckor att färdigställa. För några månader sedan gjorde Frida sin allra första tavla. Men förutom parporträttet har hon bland annat hunnit med att pärlforma sin lillebror Rasmus, kusinen Kajsa, Jack Sparrow och Elvis Presley.

• Hur kom du på idén att göra pärlplattekonst?

- Jag fick se små figurer av pärlor på nätet, det inspirerade, säger hon och berättar att hon föredrar svartvitt framför färg.

- Jag tycker att svartvitt blir mer stilrent.

Frida är mest intresserad av att porträttera människor, men kan också tänka sig att prova på djur. Hon stänger inga dörrar.

- Det beror på vad beställaren vill ha, säger hon och berättar om sin nystartade tanke att sälja pärlkonst. Häromveckan lade Frida upp en blogg för att ta emot beställningar.

Pärlkonst har blivit allt populärare på senare år. En förening som kallar sig Pärlplatteklubben startade igång år 2000. Då var de sju, men nu har medlemsantalet vuxit till 500 personer. Varje månad bygger och byter medlemmarna pärlplattor på olika teman.

Det tävlas också om att tillverka den största pärlplattan. Det tidigare rekordet låg på 316 800 pärlor, skapat i fjol av ungdomar på Fryshuset i Stockholm. Men det rekordet har nyligen slagits av amerikanska elever som precis har porträtterat president Obama med över 350 000 pärlor.

Mer läsning

Annons