Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pannjobb för miljoner

Ala Sågverk kommer till sommaren att ha satsat nära 17 miljoner kronor på förbättringar av sågens panna. Sågen kommer dock inte ner i de mängder som miljöprövningsdelegationen önskat.

Annons

Under sommaren kommer Stora Ensos såg i Ala – Ala-sågen – att stå under en period. Under stilleståndet ska en del arbeten utföras på sågens panna för att öka dess prestanda.

De arbeten som planeras bedöms kosta fem miljoner kronor. När allt är klart har det investerats inte fullt 17 miljoner kronor i pannan. Investeringarna – som skett under en fyraårsperiod – har haft syftet att minska utsläppen av kolmonoxid och samtidigt göra pannan bättre och effektivare.

Arbetena har skett under den prövotid som länsstyrelsens miljöprövningsdelegation beviljade företaget i juni 2005, då sågen fick sitt tillstånd. Länsstyrelsen ville att man skulle utreda möjligheten att komma ner till ett kolmonoxidutsläpp på högst 500 milligram per kubikmeter, som dygnsmedelvärde.

Med alla åtgärder vidtagna anser sig sågen dock inte klara den gränsen, utan föreslår 1 000 milligram per kubikmeter som riktvärde och månadsmedelvärde.

Mer läsning

Annons