Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pandemiplaner på gång

Andra veckan efter skolstart finns inga kända fall av svininfluensa i Söderhamn. Men en handlingsplan för ett pandemiscenario är på gång att arbetas fram av samtliga kommuner i länet.

Annons

Vissa områden i samhället kommer att ha högsta prioritet för den händelse att en pandemi av den så kallade svininfluensan A (H1N1) skulle bryta ut.

Förskolan, skolbarnsomsorgen, vatten, värme och storkök har högsta prioritet i den pandemiplan som barn- och utbildningsförvaltningen i Söderhamn, liksom i andra kommuner, är på väg att arbeta fram för den händelse att fall av svininfluensan skulle upptäckas på skolor eller inom barnomsorgen.

- Vi håller på att göra upp en plan för ett scenario hur vi ska agera med ett bortfall på 15 procent eller 50 procent, säger Åsa Arvidsson, biträdande chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Söderhamn.

Samtliga kommuners planering ska finnas hos länsstyrelsen senast den 15 september.

Beredskapsdirektör Åke Lindahl, länsstyrelsen, vill lugna de som eventuellt skrämts upp av en tänkt situation med 50 procents bortfall:

- Det är bara en planeringsmodell för värsta tänkbara scenario, men ingen prognos inför hösten som vissa tycks tro, säger han.

Mer läsning

Annons