Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paddlare räddad i sjödrama

/

(Uppdaterad fredag 09:39) En paddlare räddades med helikopter i ett sjödrama på ön Enskär i Söderhamns skärgård under natten till fredagen.

Annons

Kvart över tio på torsdagskvällen fick räddningstjänsten i Söderhamn larm om en nödställd paddlare på Enskär.

Enligt uppgifter till SOS Alarm hade en person ramlat ur en kajak. Personen satt och skrek på hjälp på östra sidan av ön.

Räddningstjänstens båt, som utgick från Stugsundskajen, var framme vid olycksplatsen vid elvatiden men kunde inte gå i land.
– Vattnet var för grunt och vi tvingas gå i land på ett annat ställe, berättar Per-Ove Johansson på räddningstjänsten i Söderhamn.

Mannen, som simmade i land på Enskär, var kraftigt nedkyld och förvirrad. Eftersom det fanns uppgifter om att det kunde finnas fler personer i vattnet blev det en sjöräddning och en helikopter larmades till Enskär.

Helikoptern lyckades lasta den nedkylde mannen på ön och flög till Flygstaden där en ambulans väntade.

Räddningstjänstens båt, lotsen, kustbevakningen och helikoptern fortsatte sökningsarbetet efter mannens kamrat.

Den räddade mannen, som nu vårdas på sjukhus, berättade för sjöräddningen att de har paddlat genom Svartsundsrännan och sedan kommit ifrån varandra.

Han uppgav att de hade paddlat i motvind och det tydde på att de kommit norrifrån.
Mannen hade en paddlingsdator som räddningsmanskapet gick igenom efter ledtrådar.
– Enligt paddlingsdatorn startade de i Hudiksvall och skulle ha haft Ljusne som etappmål, berättade Per-Ove Johansson.

Vid tvåtiden fick räddningsledningen uppgifter om att den försvunne paddlaren hade skickat ett SMS till sin familj där han berättade att han var i land någonstans.

Även om paddlaren inte återfunnits så drogs sökandet med helikoptern in och räddningsbåtarna gick tillbaka till hamnen vid tvåtiden.

Sjöfartsverket skickade ett SMS till mannen som läste detta på fredagsmorgonen. Han meddelade sedan att han campat i närheten av Sandarne under natten och inte vetat om räddningsaktionen ute till havs.

Båda männen är i 70-årsåldern och hemmahörande i Eskilstuna i Södermanland.

Mer läsning

Annons