Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg att bli svensk mästare

/
  • Oxtorgskioskens butiksägare Lennart Westman. Hans spelbutik kan bli Årets ATG-ombud i Sverige.

En liten Söderhamnsbutik kan bli svensk mästare.
Oxtorgskiosken har chansen att utses till Årets ATG-ombud.
– En ära att vara nominerad, säger ägaren Lennart Westman.

Annons

De blå skärmarna skiftar från Lunchdubbelns resultat till vinnarna i lopp för lopp på Trio, V4 och V5. Stamkunderna sitter med butiksbakade bullar i ena handen och bongar, kvällstidningarnas förslag och pennor i den andra. Undviker att blinka när hästarna travar fram till den sista kurvan och försöker telepatiskt ge extra kraft till just sin häst för den här dagen, för det här loppet.

Lennart Westman går runt disken, ställer sig lutande vid en av spelbänkarna och ger förslag till en trogen och funderande kund. Putsar bort några korn från en färdigskrapad Trisslott och rättar till läskflaskorna i kylen.

Det är ingen vanlig arbetsdag för Oxtorgskioskens butiksägare. Snart ska en kamera följa hans steg, en liten mikrofon kommer programledaren fästa vid hans tröjkrage och hans glasögon kommer reflektera belysningen från de starka lamporna. Tv-teamet ska filma ett förberedande inslag inför årets Ombudsgala. Fem spelbutiker i Sverige har nominerats till Årets ATG-ombud – och Oxtorgskiosken är en av dem.

– Det känns jättestort. Jag är väldigt stolt, säger Lennart Westman.

Ett av skälen till nomineringen är Söderhamnsbutikens andelsspel. I hela landet har omsättningen av spelformen sjunkit med 1,3 procent under det senaste året. Men i Oxtorgskiosken har den ökat med hela 92,2 procent – och gett vinster på 1,2 miljoner kronor åt sina andelsspelare.

– Jag har spelat här i tio, femton år. Jag tippar inte någon annanstans, betonar stamkunden Sasan Saidi.

Den 18 november ska färjan, där galan arrangeras, lämna hamnen och åka mellan öarna i Stockholms Skärgård. På kvällen får Westman reda på om det är hans butik som blir Årets ATG-ombud.

– Det skulle vara grymt roligt om Oxtorgskiosken vinner.

Nervös känner han sig inte. Han är van vid lite extra puls.

Dag efter dag. Lopp efter lopp.

Mer läsning

Annons