Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På upptäcktsfärd i Rolfcarlwerners graffitivärld: "Jag målar för att jag måste"

/
  • Rolfcarlwerner vid sin tribute-målning till den tidiga black metal-musiken. Populärkulturen, som musik, tv-spel, science fiction och filmer inspirerar liksom naturens former.
  • Tre ur serien Soulie. Till skillnad från ytliga selfies ger dessa en mer äkta bild av inre stämningslägen.
  • Circulation BNS och den allra senaste tavlan Circulation RCW.

Outside in 2.0 heter graffitikonstnären Rolfcarlwerners nya utställning hos Söderhamns konstförening på Kvarnen. Det är imponerande vad som kan skapas med hjälp av spray i olika färger.

Annons

Det är spännande att gå in i Gävlekonstnären Rolfcarlwerners graffitivärld. Den första anblicken när man träder in i nedervåningens sal på Kvarnen i Söderhamn är en explosion av färger och former som riskerar att överrösta varandra. Men bara efter en kort stund sugs dock blickarna in mot gemensamma teman och stilelement.

LÄS MER: Sprejen är mitt kall

Rolfcarlwerner leker med populärkulturens symboler och uttryckssätt, han inspireras av naturens former liksom av science fiction, tv-spelsvärlden och faktiskt lite allmoge mitt i allt, i en del linjer och ornament.

Hans egen tag, RCW, återkommer i en stor del av målningarna, men det krävs lite koncentration för att upptäcka de konstfullt invävda bokstäverna – som i hans största målning, Throwing Back ROLF, i traditionell graffitistil.

Rolfcarlwerner upptäckte graffitin redan under senare delen av 1980-talet och fortsatte studera konst på bland annat Konstfack i Stockholm. Sprayburken har han varit trogen i alla år även om uttrycken varierat.

– Jag målar för att jag måste, för att jag ska må bra, och jag vill överraska mig själv, berättar han.

Därför blir en utställning aldrig riktigt klar. Delar av Outside in visades i Tierp tidigare, men han berättar att detta är version 2.0, med nya tavlor och en del som han jobbat vidare med. Kanske blir det Outside in 7.0 eller 35.0 framöver. Titeln anspelar på alla intryck vi ständigt överöses av. Somligt tar vi emot, en del försvinner medan annat förvandlas till något eget.

Det är så man kan förstå Rolfcarlwerners verk, de är explosioner av intryck och tankar som måste komma ut. Han arbetar snabbt och nästan dansant, men sedan kan han lägga undan en tavla som inte känns riktigt rätt för stunden, för att senare plocka fram den igen.

LÄS OCKSÅ: När politiker pratar graffiti blir det riktigt kul

Realismen i en del tidigare verk har mer vridits till abstrakta motiv, man behöver inte leta igenkänning. Somligt är smått surrealistiskt. Men inspirationskällorna avslöjar sig, som i Circulation WRK 3. Här hittar vi de sociala mediernas olika symboler, som smilies, shoppingvagnen, verktyget, brevlådan med flera, med ögat som tar in allt. Och i Implants FML är det seriernas och filmvärldens profiler, Darth Vader, Betty Boop, Super Mario och många fler i en och samma tavla. Att vokalerna är borttagna i titlarna är högst medvetet, man får själv lista ut innebörden om man vill.

När alla ska ta selfies som ju bara visar ytan, väljer Rolfcarlwerner att göra en serie soulies. De själstillstånd som visar sig i spegeln en tidig morgon kanske. Här finns fyra varianter som talar för sig själva.

På övervåningens mörkare timmerväggar är också tavlorna mer dämpade i färgen. Den tavla som sticker ut, genom sin annorlunda färgskala, är Tribute RL BLCK MTL, en hyllning till tidig Black Metal – från 80-talet. Andra tavlor i samma serie inspireras av gruppen Slayer liksom av amerikanska heavy-metalgruppen White Zombie.

Tekniken med spraymålning har naturligtvis förfinats genom åren. Att få till alla färgschatteringar, skuggor och former med ett så grovt redskap är riktigt imponerande. Som han själv säger, det är lite som att använda en grov yxa för att snida små trägubbar à la Döderhultaren. Men det går alltså.

Utställningen öppnar i dag och pågår till den 17 april.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning