Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På naturlig sagovandring

/
  • Kunskap ska vara enkelt är Bengt Sundströms slagord.
  • Vandringen gick genom naturreservatet vid Ålsjön. Här med barnbarnet Maja Jansson i täten.
  • Den här kådan brinner bra, berättar Bengt. Men just den här får inte plockas av, säger han.
  • – Det här var riktigt underhållande faktiskt. Men hur ska jag lyckas komma ihåg allt han säger, undrar Jenny Sundström. (Till vänster).

– Alla får vara med. Man ska inte behöva vara stålmannen, säger Bengt Sundström och dödar reptilsnabbt en mygga på kinden.

Annons

På en stig någonstans mellan de sekelgamla träden i den John Bauer-liknande gammelskogen går ett gäng vandrare. I täten med entusiastiska, skuttande steg går Bengt Sundström. Det här är den bästa biten, förklarar han ivrigt.

I vanliga fall är han ordförande i Söderhamns naturskyddsförening, men den här dagen är han berättare, fågelskådare och – morfar.

– Det är avkopplande att vara med morfar. Han gör mig intresserad, säger barnbarnet Maja Jansson, 10 år.

Bengt Sundström anordnar vandringar två gånger i veckan på olika platser i kommunen. Men det är alltid viktigt för honom att inte använda några latinska namn och göra kunskap onödigt svårt.

– Eleverna som har myror i stjärten trivs bra här ute. I skogen behöver jag inga pekpinnar. Här är det vanliga pinnar som gäller, säger han.

Den humoristiska men pålästa föreställningen sockrar Bengt med egna tips. Torr grankåda är väldigt bra för den som snabbt vill göra upp eld, förklarar han. Men plötsligt stannar han upp på stigen.

– Vart tog ni vägen? Jag kanske går för fort, säger han och ler retfullt mot de betydligt yngre deltagarna.

Mer läsning

Annons