Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På liv och död

/

För Johan Hansson, ambulanssjukvårdare, är olyckor en del av vardagen.
Även om man aldrig kan stänga av sina känslor gäller det att göra sitt jobb – ett jobb Johan aldrig ångrat en sekund att han valde.

Annons

Johan Hansson har alltid brunnit för att hjälpa folk, och började klättra uppför sin karriärstege hos Röda Korset. För tio år sedan startade han ett eget sjukvårdsföretag i Halmstad, därefter har han arbetat med säkerhet på kryssningsfartyg. Han är undersköterska i grunden; i mars 2006 kom han till Söderhamn för att jobba här på ambulansstationen över sommaren. Det slutade med att han blev kvar, och han trivs bra här.

– Det är ett skiftande jobb, det händer något nytt varje dag. Det föds folk, det dör folk. Det är alltid spännande att se vad man träffar på nästa gång på jobbet.

Johan har aldrig ångrat sitt val av jobb. Visst kan det vara jobbigt att inte alltid få sova ut, men han tycker ändå att de veckolånga ledigheterna gör att det känns värt det.

När otäcka händelser sätter sina spår, stöttar kollegorna oftast varandra. Det finns även speciella briefing-grupper om man vill prata mer.

– Man stänger ju aldrig av känslorna, men det gäller att göra sitt jobb, säger Johan.

Det är bra att ha en plan för att allt ska gå så smidigt som möjligt. Det händer att Johan målar upp en bild i huvudet där olycksplatsen ser hemsk ut, men oftast stressar han inte upp sig utan lyssnar på musik för att lugna nerverna.

Yrket som ambulanssjukvårdare är något Johan Hansson varmt rekommenderar för den som vill hjälpa människor i nöd.

– Kanske utbildar jag mig till sjuksköterska i framtiden, det kan absolut tänkas. Men just nu är jag väldigt nöjd med det jag har.

Mer läsning

Annons