Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt mycket mördarsniglar i år

/
  • Erik Björk i Söderhamn hittar upp emot 250 stycken mördarsniglar i trädgården varje kväll.
  • Mördarsnigeln är en av årets stora sommarplågor för trädgårdsodlare.
  • Blommor och odlingar blir förstörda.
  • Resterna av en solros efter att sniglarna dragit fram.
  • Under maj var snigelinvasionen som värst för Erik Björk.
  • En mördarsnigel kan lägga upp emot 400 ägg.

I sommar har det varit ovanligt gynnsamma förhållanden för mördarsniglar vilket resulterat i att antalet skjutit i höjden.
– Det har hänt att jag hittat 250 stycken sniglar på en kväll, säger Erik Björk, boendes på Öster i Söderhamn.

Annons

En av årets största sommarplågor för trädgårdsodlare är onekligen mördarsniglarna. När de väl tagit sig in i trädgården är det mycket svårt att bli av med dem. Sniglarna äter upp odlade grönsaker och förstör rabatterna. Det är något som Erik Björk, boendes på området Öster i Söderhamn, drabbats av.

– Jag är intresserad av att odla och därför är det inte roligt när sniglarna förstör plantorna, säger Erik Björk.

Efter att ha hittat över 200 i trädgården under maj månad så har det nu lugnat ner sig en aning, men det är fortfarande ett stort antal som han samlar in varje kväll.

– Jag klipper sönder sniglarna och lägger i en påse i soporna, säger han.

Anledningen till att det är så många just av sorten Spansk skogssnigel, som även kallas mördarsnigeln, är för att det regnade så mycket under maj i år.

– Är det torrt i maj får sniglarna svårare att överleva eftersom de kryper upp ur jorden då och behöver fukt, i år regnade det i stort sett hela maj så det gav väldigt gynnsamma förhållanden för sniglarna, säger Ted von Proschwitz, biolog vid Göteborgs naturhistoriska riksmuseum och expert på sniglar.

Sniglarna är även duktiga på att föröka sig och en enda snigel kan lägga upp till 400 ägg.

– Mördarsniglar är dessutom hermafroditer och kan föröka sig utan att behöva någon från det motsatta könet. Alla kan lägga ägg, säger Ted von Proschwitz.

I år har många trädgårdar varit extra utsatta och Ted von Proschwitz har varit i kontakt med flera personer i södra och mellersta Sverige som uppgett att de tagit ihjäl fler än 1000 mördarsniglar, varje kväll.

– Jag lider med människor som får sina trädgårdar förstörda och försöker komma med så mycket råd som möjligt för att bli av med sniglarna, säger Ted von Proschwitz.

Mer läsning

Annons