Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako Steel inte berett att ta tillbaka avfall

/
  • Vd:n för Vallviks bruk, Robert Jensen vill inte parata med media om vad som ska hända med kalken som de levererat till Bromsäng.

Besöken på Bromsängs fastighet i Stugsund fortsätter. Under måndagen stannade miljöchefen för Ovako Steel till för att kontrollera hur deras avfall tagits om hand.

Annons

- Sven-Ove Blom kommer inte att få några fler leveranser av oss, säger Katarina Hundermark, vi trodde att vi hade att göra med en seriös företagare.

I går gjorde ståljätten Ovako Steels miljöchef Katarina Hundermark som var på väg norrut ett snabbesök i Stugsund.

Hon säger att det var svårt att se vad som fanns i silon – där Sven-Ove Blom uppgett att avfallet skulle finnas – men de hittade rester på marken av slungreststoff som stålpartiklarna också kallas.

- Men det är inte vi utan ägaren som måste ta på sig ansvaret för bortskyfflingen. Han har fått betalt av oss för de ton som har levererats, vi har även bekostat transporterna.

Av säkerhetsskäl har hon ändå informerat Ovako Steels samtliga enheter om det inträffade och har även haft kontakt med andra kollegor inom stål- och järnindustrin för att försöka förhindra att inget mer avfall hamnar i Bloms händer.

- Eftersom företaget hade kommunens tillstånd trodde vi att det handlade om ett seriöst företag, men så var det inte.

Kommer ni att vara noggrannare framöver och ta reda på mer information om företagen efter det här?

- Vi har väldigt många leverantörer, därför måste vi kunna lita på kommunernas och länsstyrelsernas beslut i de här frågorna. Det är ju de som har tillsynen, säger Katarina Hundermark.

Kommunens miljöhandläggare ska nu även ta kontakt med Vallviks Bruk som försett Bromsäng med kalk som ligger i stora högar på industrimarken. Avsikten är att försöka få dem att ta tillbaka det de levererat.

Mer läsning

Annons