Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otryggheten ökar bland unga

/

Otryggheten bland unga kvinnor ökar i Söderhamn.
Nästan varannan 21-åring har undvikit att gå ut på grund av otrygghet.
Samtidigt fortsätter mobbningen att vara ett problem i högstadieskolorna.

Annons

Var fjärde tjej i årskurs åtta har blivit utsatt för mobbning och otryggheten i både skola och på fritiden ökar. I slutet på förra året genomförde Söderhamns kommun LUPP (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken), samma enkät som genomfördes 2007. Enkäten skickades den här gången ut till totalt 772 ungdomar och svaren visar en skrämmande bild på hur rädslan eskalerar. Hela fyra av tio 21-åriga kvinnor medger att de någon gång inte vågat gå ut då eftersom de känner sig otrygga.

– Det är alarmerande att så många inte vågar gå ut, säger kommunens utredare Anders Bergsten.

De allra flesta känner sig otrygga i sitt eget bostadsområde kvällstid. Bland gymnasieeleverna har var femte tjej någon gång inte vågat ut, medan 14 procent av flickorna i årskurs åtta lämnar samma svar. Inom samtliga åldersgrupper har otryggheten ökat sedan undersökningen för två år sedan. Bland killarna är det färre som känner sig otrygga.

Mobbningen i skolorna upplevs också som ett stort problem, främst på högstadiet. Där har var fjärde tjej och var tionde kille blivit utsatt för någon form av mobbning. Över hälften av dessa utsätts för mobbningen under rasterna i skolan. Även trakasserier via telefon, SMS och internet blir allt vanligare.

När undersökningen genomfördes för två år sedan svarade en procent av gymnasieeleverna att man kände sig otrygga under skolrasterna. I dag har den siffran ökat till hela 14 procent. Josefine Johansson går på Staffangymnasiet och har svårt att ta till sig den bilden.

– Jag förstår det inte riktigt, jag märker inte av det på Staffan i alla fall, säger hon och tillägger.

– Men det är ju ändå folk som känner så och det är hemskt. Så ska det inte vara på en skola där man är varje dag.

Mer läsning

Annons