Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osämja kring snöröjningen

/
  • Peter Östlund har en traktor och vill gärna hjälpa till.- Jag hjälper till när jag kan, det är felaktigt att säga att det inte finns resurser.

Maskiner som skulle göra nytta i snöröjningen står parkerade, enligt åkare.
För Karina Nylander kommer det som en nyhet att det finns hjälp tillgänglig.

Annons

Nu kritiserar entreprenörer kommunens snöröjning. De menar att Karina Nylander som ansvarar för den far med osanning när hon säger att det inte finns maskiner att tillgå.

- Det irriterar mig att hon går ut i tidningen och säger att det inte finns resurser. Jag har sagt att jag kan åka ut, sen händer inget, säger Peter Östlund, Granöns Grävtjänst.

Karina Nylander blir upprörd när hon hör påståenden om att det finns maskiner.

- Jag blir alldeles chockad. Jag blir mörkrädd, alla vet vilka problem vi haft. Jag pratar med killarna som kör och de har stenkoll. De säger att det inte finns maskiner att tillgå, säger Karina Nylander.

När hon behöver hjälp kallar hon ut de entreprenörer som kör åt kommunen. Någon direkt kontakt med LBC tar hon inte.

Men att det finns hjälp att tillgå styrker Torbjörn Olsson, vd på Söderhamns LBC.

- Det är inget snack om saken. Vi har maskiner, säger han.

Under torsdagseftermiddagen undersöker Karina Nylander uppgiften.

- Att det finns maskiner kommer som en nyhet för mig. Inte ens alla på LBC visste att det fanns, säger Karina Nylander, som också poängterar att det inte är brist på traktorer utan maskiner med isrivarstål.

Flera vägar på stan är i mycket dåligt skick, bilister kör fast i snömodden. Det är få åkare som vågar säga något om snöröjningen, varken om den sköts bra eller dåligt. Torbjörn Olsson, LBC, förklarar det med att många tycker det är känsligt att prata om och vill inte göra sig ovän, med risk att tappa jobb åt kommunen.

Några av entreprenörerna tycker också att kommunens utrustning är rena leksaker, billiga grejer som inte håller måttet. De menar att det enda de ansvariga vill är att spara pengar.

- Kommunen har för gamla och för dåliga grejer. Snöslungorna är från tidigt 1980-tal och går sönder efter några timmars jobb, sedan finns ingen som lagar dem. De måste köpa nya grejer, säger Peter Östlund.

Karina Nylander håller med om att snöslungorna måste bytas ut, det finns knappt reservdelar till dem längre. Men när det togs upp i nämnden svarade de att Bollnäs klarar sig utan.

Peter Östlund tycker även att maskinerna kallas ut för sent. De ska ut i ett mycket tidigare skede, tycker han.

- Varför inte köra på nätterna. Vore bättre börja köra vid 22, det vill alla, säger han.

Mer läsning

Annons