Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkerhet om statens riskmiljoner

/
  • Ulf Nyström och David Nyström var med sitt företag Siella AB först ut med att få stöd från Söderhamns Tillväxtkassa.
  • Delägaren och vd:n Peter Sörell vid JPS Teknik i Färila välkomnade stödet från Inlandsinnovation.

En statlig utredning föreslår en ny fond för riskkapital. Den kan starta nästa år.

Annons

– Jag tror inte att det här påverkar oss på något negativt sätt, men jag är dåligt insatt, säger Magnus Persson, ordförande i Söderhamns Tillväxtkassa.

Tillväxtkassan består av åtta företagare från Söderhamn och det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation, som enligt förslaget ska upphöra. Söderhamnsföretagarna äger 51 procent och Inlandsinnovation 49 procent av Tillväxtkassan.

– Jag tror inte att det händer något retroaktivt, utan ingångna avtal fortsätter, förklarar Magnus Persson.

Fondinvest, som ska ersätta Inlandsinnovation, är tänkt att bildas och inleda sin verksamhet under nästa år och vara i full verksamhet året därpå. Fonden har en annan profil än Inlandsinnovation och dess fokus ska ligga på att stärka kapitaltillgången för företag i tidiga utvecklingsfaser. Den ska sikta in sig på svenska innovativa företag med hög tillväxtpotential. Inlandsinnovation har däremot haft fokus på tillväxtföretag i norra Sverige.

Det har väckt reaktioner i Dalarna, där Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson sagt till Dalarnas Tidningar att:

– Om de tar Inlandsinnovation från oss i inlandet så behöver man inte vara Einstein för att begripa att det nya statliga riskkapitalbolaget som startas investerar där de garanteras högst avkastning, alltså i storstadsregionerna.

I utredningen föreslås att nya Fondinvest inte ska ha några geografiska restriktioner. Samtidigt föreslås att Fondinvest ska investera där marknadens finansiering inte räcker till. Fondens investeringar ska göras tillsammans med privat kapital, något som påminner om nuvarande Inlandsinnovations uppdrag.

Söderhamns Tillväxtkassa, vars mål är att stödja och utveckla Söderhamnsföretag genom finansiering och rådgivning, har däremot tydliga geografiska mål men är också en privat verksamhet. Den har varit verksam under drygt ett år. Än så länge har man investerat i två små bolag och det är en blygsam andel av de runt elva miljoner man har tillgängliga. Det mesta ligger kvar på banken.

– Vår tanke är att vi inom tre år ska investera ungefär halva kapitalet, säger Magnus Persson.

Han tycker att det finns en stor potential för investeringar, trots att det mesta av pengarna ligger kvar på banken. Något som kan förklaras av att Tillväxtkassan fortfarande är ny och relativt okänd.

– Det saknas egentligen riktigt bra objekt. Eller så finner vi dem inte, resonerar han.

Utöver att investera i Tillväxtkassan har statliga Inlandsinnovation gått in med ett aktivt ägarskap i Färilaföretaget JPS Teknik.

Mer om Inlandsinnovation kan du läsa här.

Här kan du läsa mer om Söderhamns Tillväxtkassa.

Utredningens betänkande finns att läsa här.

Mer läsning

Annons