Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäker klassning av avfallet

En ny analys av fluffet skulle kunna ge tydligare bevis om vad det egentligen består av. Det skulle även kunna ändra klassningen av fluffet till farligt avfall.

Men hittills anser kommunen det inte vara aktuellt.

Annons

När Bromsängs recycling tog emot fluff från Kuusakoski AB var det klassat som icke-farligt avfall. Det gjorde Söderhamns kommun till tillsynsmyndighet och att företaget endast behövde anmäla att man tog emot fluffet.

Skulle det ha klassats som farligt avfall hade länsstyrelsen eller miljödomstolen varit tillsynsmyndighet. Det skulle ha inneburit högre kostnader för ansökan och krävt djupare dokumentation.

Kuusakoskis klassningsprotokoll visar att analyserna av materialet gjordes flera år innan det levererades och kan innehålla material som skulle kunna ändra klassningen av fluffet.

– Det är inte säkert att det är representativt. De kanske borde göra fler analyser för att titta på det som ligger där stämmer med klassningen, säger Jan Christiansson som jobbar på Naturvårdsverkets miljörättsavdelning.

Med en ny analys skulle man kunna försäkra sig om vad som verkligen finns i fluffet. Men från kommunen visar man inget intresse för att kräva en ny analys.

– För dagen har vi inte kommit fram till några sådana krav. Vi har hittills betraktat det som att det är vad vi kan använda oss av, säger Sture Zetterberg, chef för Bygg- och miljöavdelningen.

Vid klassningen av avfall kontrolleras materialets egenskaper mot en lista i avfallsförordningen. I listan finns kriterier för om material ska klassas som miljöfarligt eller inte. Bland annat gäller det om något är mycket brandfarligt.

Men de bränder som uppstått när flufflagret självantänt betyder inte att det är miljöfarligt avfall.

– Nej, så enkelt är det inte. Det är en annan sak. Självantända kan även flishögar göra, det har att göra med bakteriell nerbrytning, säger Jan Christiansson.

Bygg- och miljönämndens ordförande, Hans-Olov Olsson (S) säger att han inte vet något om bristerna i analysprotokollet. Han arbetar nu med kommande åtgärder mot företaget Bromsängs recycling.

Mer läsning

Annons