Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäker framtid för framtidsveckan

/

Årets framtidsvecka, som avslutades i helgen, kanske blir den sista.
– Det viktiga är inte att det blir fler. Det viktiga är att klimatarbetet kommer i gång, säger arrangören Anders Persson.

Annons

På lördagen hölls en stor familjedag på Centrum för flexibelt lärande, CFL, i Söderhamn.

Som under övriga delen av framtidsveckan stod miljön så klart i fokus, men här fanns också pyssel med Mulle Meck och ponnyridning för de yngre. Det var två aktiviteter som många familjer angav som anledning till att de letat sig till CFL under dagen.

Dessutom underhöll sjumannabandet Flaming Thyr & the Molotov coctail band och kvintetten Lars Vegas trio (som presenterade sig själva som ”Sveriges svar på ’Take that’”). När det förstnämnda gänget stod på scenen och spelade sin musik satt en äldre stolt dam i publiken.

– Jag blir mer döv än vad jag redan är. Men sången tycker jag om, för det är mitt barnbarn som sjunger. Och han sjunger fint tycker jag. Men det är synd att man inte hör texten så bra, berättade hon, men ville inte uppge sitt namn.

Flaming Thyr spelade inomhus satt den snart tvååriga Vendela Onelius för första gången i sitt liv på en ponny utanför byggnaden. Hon var där med mamma Camilla Karlsson, 34, Andreas Onelius, 27 och storebror Leopold, 4.

– Det är roligt när det händer något. Vi har varit och lyssnat på musik och kollat på montrarna. Mulle Meck var roligt för barnen, det var vindsnurror och de fick se hur en motor fungerar, säger Camilla Karlsson.

Vid Mulle Meck-området satt Victoria Friman, 6, och färglade en teckning. Hon tycker att det är viktigt att man inte skräpar ner i naturen.

djuren inte ska göra illa sig.

Ser hon någon som gör det brukar hon säga till. Som hon gjorde en gång på Mulle när Skräp-Lisa var i farten.

– Då gick hon och plockade upp allt, säger hon.

Victoria kommer från Östansjö och var på CFL tillsammans med farmor Karin Friman, 69. Även hon försöker tänka på miljön, även om hon inte direkt kan säga sig vara miljöintresserad.

– Nja, det är väl sådär. Men man gör det man kan.

Anders Persson på klimatsmarta Söderhamn är den som dragit det kanske tyngsta lasset med att få till stånd en framtidsvecka i kommunen. På programmet har det varit allt från seminarier till temadagar på dagis. På kvällarna har film och föreläsningar hållits i Norrtullkyrkan och på CFL. Och han är nöjd med hur allt flutit på.

– Det har varit bra. Riktigt lyckat, kanske inte kvantitetsmässigt, men kvaliteten.

– Vi får väl utvärdera det här först. Det viktiga är inte att det blir fler, det viktiga är att klimatarbetet kommer i gång. Ett år är lång tid i klimatsammanhang.

Han tycker att det är dags att förvandla veckans snack till verkstad.

– Nu måste det till en förändring, säger Anders Persson.

”Jag blir mer döv än vad jag redan är.” Äldre dam i publiken under Flaming Thyrs spelning

Mer läsning

Annons