Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orrskär på väg mot nytt rekord

/
  • Hamnen i Orrskär beräknas behandla över en miljon kubikmeter gods innan året är slut.

Halva 2015 har gått och Orrskär är på god väg mot ett rekordår. Men samtidigt som allt fler båtar passerar hamnen, blir arbetsförhållandena svårare.

Annons

Förra året toppade Orrskärshamnen utanför Ljusne antalet passerat gods med strax under en miljon kubikmeter. Nu talar allt för ännu ett succéår.

– Vi har nått 600 000 kubikmeter på första halvåret. Det har gått spikrakt uppåt, säger Torbjörn Strömgren, tallyman i Orrskär.

Torbjörn Strömgrens jobb är att föra statistik över vilka båtar som kommer in, går ut och hur mycket last som transporteras från virkeshamnen. Om godsen fortsätter att öka i samma takt kommer Orrskär för första gången passera en miljon gods.

– Det är mycket roligt att det går bra. Det kan vara lite känsligt med hur det går, det kan ändras över en natt. Men rekordet tror jag att vi når, säger han.

Men med framgången kommer tyngre arbetsbelastning, även om det är en ganska stor arbetsplats med sammanlagt runt 40 arbetare.

– Det var gränsfall att vi klarade oss förra året. Det blir att jobba mer nu, och fler som får jobba också. Vi har en del "extringar" som vi kallar dem, extra arbetare, som kommer in, säger Torbjörn Strömberg.

Något som försvårar arbetet är kajen som skadades efter en olycka i januari. Den beräknas vara reparerad senast i september. Genom det kommunala bolaget Söderhamns Stuveri & Hamn AB äger Söderhamns kommun Orrskärhamnen. Tidigare i år lämnade bolaget in en investeringsplan om en ny kaj, men den behövde mer arbete och avslogs därför av kultur- och samhällsservicenämnden. De lämnade även in en plan över renoveringar som blev godkänt av nämnden.

– Det handlar om en ny vändplan, en ny väg och en omlastningsplats för lastbilarna. En del har vi redan satt i gång med, men till hösten efter semestrarna börjar arbetet med de planerade åtgärderna på riktigt, säger Lars Stål, teknisk chef i kommunen.

Mer läsning

Annons