Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro och väntan i Ljusne

/
  • Irina, Marina och Vladik Dronova saknar sin far och man Rustam Gaffarov. När som helst kan de själva utvisas.

I april utvisades Rustam Gaffarov till Tadzjikistan, där han håller sig gömd i väntan på besked om arbetstillstånd. Hans familj bor fortfarande kvar i Ljusne, men kan när som helst tvingas lämna Sverige.

Annons

Marina Dronovas liv präglas just nu av oro. Oro för sin man Rustam Gaffarov som gömmer sig undan myndigheterna i Tadzjikistan. Oro för vad som ska hända med henne och barnen om också de tvingas tillbaka till det forna hemlandet.

Rustam Gaffarov hamnade i onåd hos myndigheterna i Tadzjikistan på grund av sitt fackliga engagemang, flydde till Sverige och sökte asyl. Han fick avslag men har ansökt om arbetstillstånd. Han har kontrakt på jobb i Sverige och prognosen att få ett sådant tillstånd beviljat bedöms därför vara god. Men handläggningstiden hos Migrationsverket är sex månader. Farligt lång tid för någon som är förföljd i sitt hemland.

- Det känns jobbigt att inte veta var han är. Jag saknar honom väldigt mycket. Men jag blir jätteglad varje gång han ringer eller skickar ett e-mail, säger Marina Dronova.

Migrationsverket har fattat beslut om att även resten av familjen skulle utvisas efter att vårterminen var slut. Det är den sedan över en månad tillbaka. Nu är det upp till gränspolisen att bestämma när det är lämpligt att skicka ut dem. Dottern Irina har kommit in på hotell- och turismprogrammet på Bromansgymnasiet i Hudiksvall. Ingen vet om hon kommer att finnas kvar i Sverige vid terminsstart.

- Jag är ju väldigt orolig men försöker tänka på annat genom att jobba eller träna, säger Irina Dronova.

Ett av få glädjeämnen i Marina Dronovas liv just nu är det stöd hon känner från människorna i Ljusne och Söderhamn.

- Många människor frågar hur det går och hur jag mår. Även sådana som jag inte känner. Och många har skrivit brev till Migrationsverket. Det betyder jättemycket, säger hon.

Mer läsning

Annons