Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordförandeskapet stärker varumärket

/
  • Statsvetaren Göran von Sydow förde med sig en doft av europeisk stormaktspolitik till onsdagens lunchseminarium.

Nej, statsminister Fredrik Reinfeldt blev inte världens mäktigaste man 1 juli. Men lite stormaktsdoft vilar ändå över EU:s ordförandeland Sverige just nu.

Annons

En gång i tiden var Sverige en stormakt i Europa.

Och lite av forna tiders glans har det snart avslutade ordförandeskapet i EU gett vårt lätt frostbitna land, med dess nio miljoner invånare.

Räknat i pengar har ordförandeskapet knappast gett många euro. Det trodde inte statsvetaren Göran von Sydow, men han såg ändå fördelar med att Sverige under sommaren och hösten hållit i ordförandeklubban:

- Vi har tjänat politiskt på det inom EU, fått genomslag för idéer. Man lyssnar mer på Sverige, ansåg han.

Göran von Sydow inledde sin lunchföreläsning på starkast tänkbara sätt: han förklarade sin kärlek till Hälsingland:

- Härligt att få komma till den vackraste delen av vårt land, sa von Sydow som omedelbart omfamnade idén med en sommarstuga i Söderhamns skärgård och gratis parkeringsplatser.

Det blev en timslång föreläsning för ett tiotal närvarande på lunchföreläsningen på CFL, Centrum för flexibelt lärande.

Ämnet var Sverige som ordförandeland i EU.

Göran von Sydow, som är utredare i statsvetenskap vid Sieps, Svenska Instiutet för europapolitiska studier, tillika projektledare för ett forskningsprojekt som handlar om ordförandeskapet, listade plus- och minuspoäng för Sverige som ordförandeland, med statsminister Fredrik Reinfeldt vid klubban.

- Ro Lissabon-fördraget i hamn var ett plus för Reinfeldt, likaså Islands anslutning till EU. På minussidan står att Sverige inte utnyttjade sitt ordförandeskap till att driva särskilda profilfrågor, som exempelvis utvidgningen. Östersjö-strategin fick ingen respons av övriga länder. Det kommer att bli en svidande kritik över uteblivet ledarskap i klimatfrågor, trodde Göran von Sydow.

Mer läsning

Annons