Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppning för lokal skolmat

/
  • Söderhamns kommuns kostchef Sonia Persson tycker att domen är intressant och kan öppna för mer lokalproducerad mat i skolor och på äldreboenden.

Kommuner får nu möjlighet att ställa högre krav på djurhållning när de köper in livsmedel. Det kan ge större utrymme att handla närproducerat.

Annons

– Vi ser naturligtvis väldigt positivt på det här, säger Jan Thorén, ordförande i LRF Gävleborg.

Hädanefter kommer Sveriges kommuner att kunna ställa högre kvar på bättre djuromsorg i sina upphandlingar av livsmedel, vilket i praktiken kan göra det lättare att handla från lokala producenter. Det efter en dom i Kammarrätten i Stockholm i förra veckan.

Då vann Sigtuna kommun ett mål om matupphandling, vilket ger dem rätt att ställa djurskyddskrav i sin livsmedelsupphandling.

Från Lantbrukarnas riksförbund, LRF, tror man att det här kan innebära en möjlighet för de lokala producenterna runt om i Sverige.

Men enligt Söderhamns kommuns kostchef, Sonia Persson, kommer domslutet inte att påverka den pågående upphandlingen i Söderhamn.

– Det ska däremot bli intressant att se vad det här innebär för framtida upphandlingar, säger hon.

Enligt henne har hälsingekommunerna redan inför denna upphandling ökat möjligheterna för lokala producenter och leverantörer att vara med.

– Det krävs ett långsiktigt perspektiv för att göra det möjligt för våra egna producenter att hinna ställa om och göra eventuella nödvändiga investeringar. Sedan vet vi inte hur stort intresse det finns att sälja till oss. Det kan kanske vara mer lönsamt att sälja till någon annan, säger Sonia Persson.

Från och med i år är Söderhamns kommuns målsättning att öka den närproducerade (inom 25 mil) maten med minst fem leverantörer per år.

Enligt kommunen finns det stora möjligheter att köpa mejeriprodukter, bröd, ägg, kött och potatis från lokala producenter.

Mer läsning

Annons