Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppnar skolan för Sverigedemokraterna?

Besök vid landets gymnasieskolor står på Sverigedemokraternas schema under våren. Staffangymnasiet i Söderhamn extra intressant för partiet.

Annons

Det är valår i år och de politiska partierna ligger i startgroparna för att få komma in på gymnasieskolorna och berätta om sina program.

Särskilt angelägna är Sverigedemokraternas Ungdomsförbund, SDU, som skrivit till skolornas rektorer för att få besked om de får komma eller inte.

Trots att det detta valår är fler rektorer på landets gymnasier som är beredda att släppa in SDU, än vid förra valet 2006, har det gått trögt för SD:s Gävleborgsdistrikt att få besked.

Bara Polhemsskolan i Gävle har än så länge sagt ja. Övriga har antingen sagt nej till alla politiska partier – eller avvaktar.

Det man väntar på är de nya riktlinjer Skolverket kommer att föreslå när det gäller hur politiska partiers besök på skolorna ska hanteras. Ett besked väntas senast 15 april.

Efter det kommer gymnasiechef Tomas Hartikainen, Staffangymnasiet, att ge klartecken:

- Vi följer regelverket. Vi har redan haft besök av andra ungdomsförbund: Muf, SSU, Cuf, med flera. Säga nej till SD vore ett brott mot reglerna. De sitter dessutom med i kommunfullmäktige, säger han.

Hur det än går kommer Sverigedemokraterna inte att släppa skolorna. Får man inte komma in så ställer man sig utanför, meddelar Roger Hedlund, distriktsordförande i Gävleborg.

Söderhamn är särskilt intressant för SD:

- Det har alltid gått bra för oss i Söderhamn, liksom i Hofors. Vi fick 4,7 procent vid förra valet och två mandat i fullmäktige i Söderhamn, säger Roger Hedlund.

Mer läsning

Annons