Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okej att dumpa snö i Ljusne

Oroliga invånare hörde av sig till kommunen när lastbilar började dumpa snö i närheten av vattnet i Ljusne.

– Det skulle vara ett större miljöbrott att köra skytteltrafik med 10 lastbilar till Söderhamn och tillbaka, säger Karina Nylander, ansvarig för snöröjningen i Söderhamn.

Annons

När vintern tar en andningspaus och snön i alla fall för stunden har slutat att falla passar kommunen på att transportera bort stora mängder snö från gatorna. Så också i Ljusne. Där dumpas snön på ett snöupplag i närheten av den gamla brandstationen, runt 100 meter från strandkanten. Någonting som fick somliga invånare att kontakta kommunen, i tron att smältvatten skulle kunna rinna ut i vattnet och skapa föroreningar.

– Det handlar om så gott som helt ren snö, vi åker inte och skrapar från vägarna utan det är plogkanterna längs vägen som vi tar bort, säger Karina Nylander, som anser att det är ett bättre alternativ att dumpa snön i Ljusne än att åka i skytteltrafik in till snötippen i Söderhamn.

Kommunen behöver heller inte ha något tillstånd för att dumpa snön på platsen.

– Vi behöver inte ha tillstånd för att lägga upp snöhögar i allmänhet. Om man dumpar snö i ett vattendrag eller i havet behöver man ha dispens från Naturvårdsverket. I det här fallet är det upp till den som har ansvar för snöröjningen välja en plats som är lämplig utifrån miljösynpunkt, säger kommunens miljöinspektör Herman Claesson.

– Generellt ska man lägga snö någonstans där smältvattnet infiltrerar i backen och där det inte finns någon direkt avrinning till ett vattendrag eller en dagvattenbrunn.

Och dumpningsplatsen i Ljusne uppfyller exakt de kriterierna, enligt Karina Nylander.

– Det är grus och gräs som underlag, så naturen tar hand om smältvattnet. Och det lutar inte ens ner mot vattnet. När vi slungar i villaområdena i Ljusne gör vi så här för att slippa åka in till Söderhamn, säger hon.

Mer läsning

Annons