Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyttigheter från naturen

/
  • Tomas Skogstjärn plockar bland sitt sortiment av nyttoväxter. Naturens skafferi och apotek är välförsett.

Bättra på hårväxten och pigga upp dig med åkerfräken – eller stressa av med blåbär. Naturen förser oss med nyttigheter – men se upp med onyttigheterna.

Annons

Framtidsveckans näst sista arrangemang i Söderhamn var en föreläsning om naturens skafferi och apotek.

I ett arrangemang från NBV (Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet) föreläste Tomas Skogstjärn för ett 20-tal intresserade i Norrtullkyrkan om allt vad naturen har att erbjuda av vitaminrika och hälsobringande växter.

Visste ni att tallbarr är bland det mest C-vitaminrika man kan hitta? Eller att blåbäret är höginressant som forskningsobjekt för läkemedelsjätten Astra Seneca, som intresserat sig för blåbärets avstressande funktion. Blåbäret är fullproppat med antioxidanter, men bättrar också på mörkerseendet.

Det finns moderna läkemedel och preparat för olika krämpor, men studerar man naturens egna apotek så finns det mycket att hämta. Varför köpa Losec när man kan dricka té av rönnbärsblad som dessutom bättrar på matsmältningen?

Vägen till hälsa finns i naturen, men där finns också bärare av ohälsa. Tussilagon är cancerframkallande. Skogsfräken ger diarré. Och Sprängört och Djävulssopp äter man bara en gång i livet.

Mer läsning

Annons