Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt yrke via lärlingsutbildning

Är du över 20 år, bosatt i Söderhamns kommun och trött på ditt gamla jobb? Då kan du få lära dig någonting nytt på den nya lärlingsutbildningen för vuxna.

Annons

Nu satsar Centrum för flexiblet lärande, Cfl, på lärlingsutbildning. En ny vuxenutbildning på gymnasienivå för vuxna som är sugna på att prova ett nytt yrke.

Utbildningen motsvarar en yrkesutbildning på gymnasienivå. Efter utbildningen får du allstå ett gymnasiebetyg. Men det betyder inte att du behöver vara utan slutbetyg från gymnasiet för att kunna söka.

– Det här kan även passa någon äldre som har ett yrke och landat lite mer i livet men nu vill investera i en utbildning och prova någonting annat, säger Petra Lindström som är praktik- och utbildningssamordnare på Cfl.

Syftet med utbildningen är att göra människor anställningsbara och attraktiva på arbetsmarknaden. Vem som helst som är över 20 år och bosatt i Söderhamns kommun kan gå den. Största skillnaden från den arbetsplatsförlagda yrkesutbildningen som redan nu finns hos Cfl på så sätt att den här är mer styrd från Skolverket.

Utbildningen genomförs till största delen på en arbetsplats, och kan vara tillämpbar inom de flesta yrkesområden. Tänkbart är bland annat service, handel, verkstadsindustri, tillverkningsindustri och teknikindustri.

– Det är bra om eleven själv har en tanke om ett passande företag, och kanske till och med kontakter. Annars gör vi vårt bästa för att hjälpa till, säger Petra Lindström.

Utbildningen kommer att se olika ut beroende på vad studenten vill bli och på vilket företag utbildningen genomförs. Cfl har fått pengar av Skolverket till sju platser. Allt bekostas av eleven själv genom studiefinansiering hos CSN.

Mer läsning

Annons