Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt avtal: Fler ensamkommande barn till Söderhamn – 10 platser blir 105

Migrationsverket har nu beslutat att skriva upp fördelningstalet av ensamkommande flyktingbarn. För Söderhamns del betyder det en ökning från 10 platser till 105 platser.

Annons

Antalet platser grundar sig bland annat på kommunens storlek och antalet asylsökande i kommunen. På sitt senaste sammanträde godkände kommunstyrelsen beslutet i sin helhet, vilket också innebär att man ger kommunchefen i uppdrag att löpande skriva avtal med länsstyrelsen om hur många barn som ska komma och när.

Läs mer: Kupan i Ljusne kan bli boende för ensamkommande flyktingbarn

Det tidigare fördelningstalet var 10 platser. Men antalet ensamkommande flyktingbarn i kommunen har varit långt fler.

– Det är åtminstone runt 70, eller något högre. Men det ligger definitivt inte på 10. De gamla överenskommelserna byggde på att staten såg att det skulle komma mycket färre, nu är det 40 gånger fler, säger Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd.

Läs också: Fick ingen information om boende för ensamkommande

Själva fördelningstalet är fastslaget, och kan inte ändras av kommunen men det betyder inte att det faktiskt behövs så många platser.

– Det behöver inte innebära att det blir 105. Vi justerar det med löpande avtal både uppåt och neråt. Skillnaden mellan det och i dag är inte så stor.

Men plats för barnen finns det, tror Sven-Erik Lindestam. Arbetsmarknads- och socialnämnden håller just nu på att titta på ytterligare lokaler där det skulle kunna bli ytterligare boenden.

– Vad som är i skarpt läge vet jag inte, man tittar på många olika ställen. Men den stora ansträngningen är att hantera det inom förskola och skola. Än så länge klarar man det, men hur länge vet vi inte, säger Sven-Erik Lindestam (S).

Läs också: Ovanåker tar time out: "Situationen är rena rama vilda västern"

Mer läsning

Annons