Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyföretagandet ökar i Söderhamn

Fler väljer att starta eget. Färska siffror visar att antalet nya företag i Söderhamn ökat med drygt 34 procent sedan första halvåret 2009. En av dessa nyföretagare är Marina Axling som i många år funderat på att starta eget.
- Tanken hade funnits länge, sen bestämde vi oss bara för att "nu gör vi det här".

Annons

Det är Nyföretagarcentrum som i samarbete med Bolagsverket tagit fram statistik för första halvåret 2010. Den visar att alla kommuner i Hälsingland utom Ovanåker går starkt fram när det gäller nyföretagande. I Söderhamn ökade antalet företag från 41 första halvåret 2009 till 55 i år.

Företaget Coolibox AB i Söderhamn ligger precis i startgroparna. Det är Marina Axling och Michael Stagård som tillsammans har tagit steget och satsat på ett företag som ska syssla med försäljning och uthyrning av transportabla kylar och frysar. Verksamheten är ännu inte fullskalig, men de planerar att ha företaget som heltidssysselsättning.

- Vi tror att det här ligger i tiden. Kraven på livsmedelshantering har skärpts och vi vänder oss till exempel till cateringfirmor som behöver transportera mat men som kanske inte vill investera i en stor kylbil, säger Marina Axling.

Hon säger att de fått ett bra stöd av företagarcentrum och arbetsförmedlingen under uppstarten av företaget, och att det är guld värt att ha någon erfaren person att fråga.

- Man har många tankar och funderingar. Mycket står på nätet men det är bra att kunna vända sig till någon.

Det svåraste med att starta företag var enligt Marina Axling något som man kanske kan tro är väldigt enkelt - att få igenom ett namn hos Bolagsverket.

- Nu tittar man på hela EU, och det spelade liksom ingen roll vilket namn vi kom på, det fanns alltid någon i Tyskland som hade ett liknande företagsnamn.

Mer läsning

Annons