Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nye skolchefen om framtiden

/
  • Vid årsskiftet tillträder Tomas Hartikainen jobbet chef för Barn- och utbildningsförvaltningen.

Skolorna i Söderhamn står inför stora förändringar. Tomas Hartikainen ser det som en spännande utmaning.

Annons

Tomas Hartikainen menar att den svenska skolan står inför en av sina mest omvälvande perioder någonsin. Endast folkskolans införande 1842 och skolreformerna i slutet på 1960-talet kan i hans ögon konkurrera med de reformpaket som nu genomförs med ny läroplan, ny skollag, lärarlegitimationer och så vidare.

Samtidigt står Söderhamn inför en särskild utmaning. De kommande åren kommer elevunderlaget att minska rejält och många frågar sig om det är möjligt att ha kvar alla kommunens skolor under de förutsättningarna.

- Det är en fråga för politikerna och barn- och utbildningsnämnden har uttalat att inga skolor ska läggas ned under den här mandatperioden, säger Tomas Hartikainen.

Men han medger att situationen troligtvis kommer att bli ohållbar i framtiden. Skolor med allt för få elever är varken ekonomiskt eller pedagogiskt försvarbara.

- Om jag ska uttrycka mig milt så tror jag att det kommer en del förändringar. Men att lägga ner skolor är en oerhört laddad fråga som måste förankras hos kommuninvånarna.

För gymnasiets del tror Tomas Hartikainen att ett närmare samarbete med övriga hälsinge-kommuner är nödvändigt. Man kommer inte ha råd att ha kvar alla dagens program på Staffangymnasiet och i grannkommunerna ser situationen ut på liknande sätt.

Tomas Hartikainens viktigaste uppgift som skolchef blir, enligt honom själv, att knyta förskolan, grundskolan och gymnasiet närmare varandra.

- Jag vill flytta stödinsatser som vi i dag tvingas göra sent i utbildningen till tidigare. Forskarna blir mer och mer övertygade om att många problem startar redan i förskolan.

Mer läsning

Annons