Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya rör spar åt Arizona

/

Ett nytt rörsystem har grävts ner i viken mellan Arizonas fabrik och Långrör. Det minskar lastbilsåkandet i Sandarne och överskottsenergi från fabriken kommer till användning.

- Det är bättre både för miljön och ekonomin, säger Mikael Englund, projektledare på Arizona.

Annons

Arizona Chemical i Sandarne har två cisterner vid Långrörskajen där de förvarar råtallolja, råvaran de sedan förädlar och utvinner i fabriken. Eftersom det är brist på tallolja i Sverige kommer det några gånger i månaden en båt med tallolja från USA. Och det är oljan den båten har med sig i lasten som förvaras på Långrör.

För att oljan ska kunna transporteras till själva fabriken måste den värmas till 70 grader, annars stelnar den. Tidigare har uppvärmningen skett via ett annat företag som också haft en cistern ute på Långrör. Men när det andra företaget började använda sig av el som uppvärmning började Arizona se sig om efter ett bättre alternativ.

Förra våren godkände Länsstyrelsen Arizonas ansökan om att gräva ner ett hetvattenrör på havsbotten en bit utanför Sandarne Båtklubb. Eftersom röret är nedgrävt stör det heller inte båttrafiken.

- Miljömässigt är det verkligen fina fisken, säger Mikael Englund.

- Och vi är verkligen jättenöjda.

Det fungerade så bra att en ny ansökan lämnades in till Länsstyrelsen. Den här gången skulle det byggas ett rör där även oljan kunde transporteras havsvägen. Ansökan godkändes och arbetet utfördes. För ett par veckor sedan togs båda rören i drift. Under bara ett dygn pumpades 1 000 kubikmeter olja från Långrör till Arizonas fabrik vid Stenövägen.

- Den mängden olja motsvarar ungefär 40 turer med lastbilar, säger Mikael Englund.

10 miljoner kronor har företaget investerat i projektet.

- Det är en stor investering, men driftskostnaderna blir minimala jämfört med tidigare, säger Mikael Englund.

Mer läsning

Annons