Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler kring strandskyddet

Reglerna för när dispens behövs för att få bygga på en strandskyddad tomt har ändrats. Det kommer att bli enklare att bygga närmare strandlinjen.

Annons

En person som vill bygga en kompletterande byggnad på sin strandskyddade tomt kan nu få göra detta utan dispens. Om den nya byggnaden kommer att rymmas inom 15 meter från huvudbyggnaden är det fritt fram, under förutsättning att nybygget ligger mer än 25 meter från strandlinjen.

Tidigare har det inte behövts någon dispens för att bygga mindre objekt som inte kräver bygglov, så som friggebodar och gäststugor, på en strandskyddad tomt. Detta om den nya byggnaden uppfördes längre från strandlinjen än själva huvudbyggnaden. Så fort ett bygge planerades några meter närmare strandlinjen krävdes alltså dispens, något som ändrats i och med de nya direktiven.

Lagändringarna genomfördes den 1 juli förra året. Länsstyrelsen har sedan haft ett år på sig att utforma riktlinjer till kommunerna och sedan den 1 juli i år gäller de i praktiken.

Några större förändringar för arbetet på kommunen blir det dock inte med de nya direktiven.

- Det är inga större skillnader. Det handlar mest om att vi får ge något annorlunda information till de som ringer och frågar om reglerna, säger Helena Berglund, byggnadsingenjör på kommunen.

Mer läsning

Annons