Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya områden för el

Sedan 1 november är Sverige indelat i fyra elområden. Söderhamn har placerats i det andra området och konsumenterna kan se fram emot något billigare el under vintern.

Annons

Det har länge funnits ett överskott av el i Sveriges norra delar, medan det i landets södra delar varit elbrist. Tidigare har elpriset trots det varit samma över hela Sverige, men detta kommer nu att förändras.

– Det blir lite billigare att köpa el här, ungefär ett par öre per kilowattimme, säger Monica Granlund, vd på Söderhamn Nära som levererar el till en stor del av Söderhamns invånare.

För Söderhamn Näras del innebär det också att de får lite sämre betalt för den el som de själva producerar. Men Monica Granlund tonar ner betydelsen av de nya elområdena.

– Vi kommer kanske att få något öre mindre betalt för elen vi producerar här, än om vi sålt den söderut. Men på det stora hela kommer priserna att vara ungefär som förut, säger hon.

I framtiden kommer skillnaden mellan de olika elområdena sannolikt att minska när elnätet byggs ut och det skapas nya möjligheter att producera el i områden med hög efterfrågan.

Mer läsning

Annons