Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya grepp mot unga på glid

Polismästare Carin Götblads utredning med förslag till mera ingripande åtgärder för att nå unga i riskzonen tar sikte på ett av tre av Söderhamns fokusområden 2010: ungdomsorienterad brottslighet.

Annons

Omkring 5 000 ungdomar i Sverige är i riskzonen för att bli indragna i kriminella nätverk. Det anser Stockholms polismästare Carin Götblad i utredningen som presenterades på onsdagen.

Det handlar nästan uteslutande om pojkar, vilka varit misstänkta för minst fem brott. Omkring hälften av dem bor i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö – många av dem i socialt utsatta områden.

Hur många unga som kan tänkas vara på glid i mindre orter som Söderhamn finns det inga siffror på, men kommunen har inte varit förskonad från problem på den fronten. Gängbildningar av kriminella och bråk mellan pojkgäng har uppmärksammats under de senaste sex åren.

Ungdomsrelaterad brottslighet har därför blivit ett av tre fokusområden för 2010, som finns uppräknade i den Samverkansöverenskommelse polis-kommun som skrevs på i januari av länspolismästare Christina Forsberg och kommunalrådet Eva Tjernström.

Carin Götblad är inte nöjd med vad myndigheterna åstadkommit hittills, utan föreslår nya åtgärder för att spåra upp ungdomar som är på väg att hamna snett. Bland annat vill hon att det ska bli lättare för polisen att få sekretessbelagda uppgifter från socialtjänsten.

- Det kunde ha utvidgats till att gälla även skolan: fritidsledare och skolpersonal. Det är viktigt att insatserna görs tidigt, säger ungdomssamordnare Marcus Häggström.

Här är en lista med utredningsförslagen i sammandrag:

• Lättare för socialtjänsten att informera polisen om unga på glid.

• Lättare för polis att omhänderta unga i kriminella miljöer.

• Sociala insatsgrupper med polis, socialtjänst och skola i varje kommun.

• Individuella handlingsplaner för varje ung människa på väg in i kriminella nätverk.

• Varje polismyndighet ska ha föräldratelefon för oroliga föräldrar.

• Nationell plan för att stoppa skolk.

• Särskilda fängelseavdelningar för de som hoppa av kriminella gäng.

Mer läsning

Annons