Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bud för badföreningen i Ljusne

Ljuse badförening har erbjudits att skriva på ett avtal med kommunen om att driva inomhusbadet för 180 000 kronor om året.
Men minerna är ändå inte så glada. Vattentemperaturen får bara vara 28 grader vilket missgynnar rehabiliteringsgrupperna och särskolans elever, menar föreningen.

Annons

Bakom de heltäckande jalusierna syns Söderhamns nyaste inomhusbad. Vattnet är klarblått och kaklet går i vitt och gult.

Det ser inbjudande ut, problemet är att än har ingen fått bada i bassängen som byggts upp efter den förödande branden i idrottshallen i Ljusne.

– Slutbesiktningen skedde i mitten av augusti, men det är inte förrän nu vi har blivit tillfrågade om att driva badet och ett fått förslag på ett hyresavtal av kommunen, säger badföreningens kassör Inger Friborg.

Läs även: Få intressenter för att driva badverksamhet

De har fått titta på hyreskontraktet som innebär att de kommer att få betala en årlig kostnad på 180 000 kronor.

Den summan säger de inte så mycket om, det som kom som en chock var att vattentemperaturen inte fick överstiga 28 grader.

– När vi fick informationen i torsdags kändes det som om att det bara var att avveckla föreningen direkt. Nu har vi bestämt att vi ska hålla ett nytt styrelsemöte för att diskutera vad vi ska göra, säger ordförande Gun Holmström.

Hon menar att de kommer att förlora mycket på att särskolans elever inte kan bada där längre på grund av den låga temperaturen. Samma sak är det för rehabiliteringsgrupperna.

– Det finns inte en chans att de badar i så kallt vatten, beklagansvärt det är vad det är, säger Gun Holmström.

Läs även: Hyran för badföreningen i Ljusne kan sänkas

Av kommunen har de fått veta att om temperaturen höjs så gäller inte garantierna för byggnationen. Det de tycker är märkligt är att samma regler gällde för badet innan det försvann i branden, men då kunde man gå upp till 34 grader om det behövdes.

– Så borde det kunna vara nu med. Men det känns som om det bara har varit krångel från början till slut. När man läser protokollen från kultur- och samhällsutvecklingsnämnden så är vissa faktauppgifter helt felaktiga, både när det gäller ekonomi och verksamhet. Enligt dem så har vi inte ens haft en styrelse trots att de betalat ut pengar till oss, säger Inger Friborg.

Kastat in handduken helt har de däremot inte gjort. De vet att S/L hockey är intresserade av att hyra in sig och att det kan finnas andra föreningar som vill utnyttja badet.

– Man vill ju ändå att badet ska utnyttjas, säger Gun Holmström.

Läs även: Ännu ingen lösning om Ljusnes simhall

Men frågan kvarstår, när ska det öppnas?

Enligt kommunens tekniske chef Lars Stål så är det upp till badföreningen.

– Vi fick i uppgift att hitta föreningar som ville bidra med finansieringen, men vi anser att Ljusne badförening ska klara det här med ett bidrag på 100 000 kronor. Nu har vi lämnat över ett avtal och de ska återkomma med synpunkter och en verksamhetsplan. Vattentemperaturen är däremot inget som vi råder över. Den dag avtalet är påskrivet kan de öppna när de vill, säger han.

Mer läsning