Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avtal för Klaverens Hus

/
  • Från och med den första januari 2011 räknar kommunen att Klaverens Hus ska stå för hyreskostnaderna för lagerlokalerna i Vågbro och visningsdelen i kulturens hus.

Klaverens Hus i Söderhamn får fortsatt stöd från kommunen fram till den första januari 2011. Då räknar föreningen med att staten lämnar bidrag till verksamheten.

Annons

Det har gått elva år sedan den ideella föreningen Klaverens Hus bildades. Kommunen upplät lokaler och målsättningen var då att föreningen skulle stå på egna ben inom några år. Men föreningen har hela tiden varit beroende av kommunens pengar för att klara verksamheten, samtidigt som samlingen av flyglar, pianon och andra klaverinstrument har växt.

Nu är man uppe i 400 instrument. Samlingen tillhör en av de större i världen. Musikmuseet i Stockholm vill gärna ta över ansvaret för Klaverens Hus och de dyrbara instrumenten – om staten skjuter till pengar. Nu ser det ut som om staten är villig att göra det från den första januari 2011.

Tiden fram till dess kommer föreningen att få fortsatta stöd från kommunen, men föreningen ska ta ett större ansvar och teckna ett eget kontrakt för lagerlokalerna i Vågbro nu september, och bidra till hyran. Genom en stödkonsert i Stockholm och ett bidrag utifrån på 80 000 ska åtminstone en del av årshyran på 175 000 kronor kunna betalas.

Årshyran för Klaverens Hus lokaler i Kulturens hus ligger på 650 000 kronor. Föreningen ska teckna ett eget hyreskontrakt och stå för hyran från den första januari 2011 – när statens pengar trillar in.

Klaverens hus är och har varit en kostsam historia för kommunen. Men man tror att föreningens kontakter med Kulturdepartementet ska utveckla verksamheten och etablera Söderhamn som ett centrum för svensk klaverkultur. Därmed har den ekonomiska satsningen haft sitt värde, enligt kommunstyrelsen, som i torsdags sa ja till de nya avtalen.

Mer läsning

Annons