Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny överenskommelse om platser för nyanlända

En ny överenskommelse med länsstyrelsen slår fast att Söderhamn går från 35 till 60 anvisningsbara platser för flyktingar. Det beslutet tog kommunstyrelsen under ett möte på torsdagen.

Annons

Sedan fyra år tillbaka har kommunen haft överenskommelser med länsstyrelsen Gävleborg om flyktingmottagandet. Avtalet som gäller nu omfattar 35 anvisningsbara platser. En sådan plats betyder att kommunen får i uppdrag att hitta ett boende åt den nyanlända, genom Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket.

Läs mer: Hälsingland kan ta emot fler flyktingar

Den nuvarande överenskommelsen har enligt det nya förslaget spelat ut sin roll och i stället ändrats till 60 platser. På torsdagen togs frågan upp i kommunstyrelsen.

Läs mer: Fler flyktingar föreslås i Söderhamn

Moderaterna ville återremittera förslaget för vidare utredning och Sverigedemokraterna ville säga nej till förslaget. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet sa ja till att gå på det förslag som lagts.

– Vi befinner oss i en situation där det kommer väldigt mycket människor hit. Varje nytt avtal är positivt. För mig var det självklart att säga ja, säger Magnus Svensson (C), oppositionsråd.

Ett ja blev det också. Den nya överenskommelsen börjar gälla den första januari nästa år.

Läs också: Stjärnspäckat när Hälsinglands största artister skramlar till flyktingkrisen

Mer läsning

Annons