Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny modell ska minska klassklyftorna i skolan

Föräldrars utbildningsgrad, ekonomin i hemmen eller om man är nyligen invandrad kommer att spela större roll för de enskilda grundskolornas personalresurser framöver.

Annons

Varje skola får ett grundbelopp som fördelas utifrån timplanen till alla elever. Efter ett beslut förra året ska en del av dessa pengar ta hänsyn till elevernas behov och bakgrund så att de i slutändan kan gå ut skolan med godkända betyg.

I Söderhamn valde barn- och utbildningsnämnden att använda sig av tre faktorer för att komma till rätta med klassklyftorna. Det vill säga, elevernas kön, migrationsbakgrund och föräldrarnas utbildningsgrad.

Detta innebar att vissa skolor fick mer pengar och andra mindre. Under 2015 fick till exempel Norrtullskolan och Stenbergaskolan mer pengar att göra insatser för.

Läs även: Ny fördelning till skolor skjuts upp

Nu har nämnden beslutat att utveckla den så kallade socioekonomiska modellen och har lagt till ytterligare faktorer som påverkar elevernas möjlighet att nå kunskapskraven.

Konkret innebär detta att de även kommer att titta på om föräldrarna har ekonomiskt bistånd och om barnet bor med en eller båda vårdnadshavarna. De kommer även att väga in om eleverna är nyligen invandrade.

– Det ges inga extra pengar till hur många asylsökande skolorna har, det handlar snarare om elever med uppehållstillstånd, säger nämndens ordförande Alexandra Gard (S).

Tidigare var beloppet för den skola som lämnade ifrån sig mest pengar för att jämna ut skillnaderna minus 160 000 kronor och den skola som fick mest plus 630 000 kronor.

Den nya modellen innebär att taket för den som lämnar ifrån sig mest hamnar på minus 310 000 kronor och den som får mest slutar på plus 970 000 kronor.

– Det här kommer att ge större effekt än den nuvarande modellen. För låg- och mellanstadiet på Norrtull innebär det till exempel att de kan anställa två lärare till, säger Alexandra Gard.

Precis som förra året är det Norrtullskolan och Stenberga skolan i Ljusne som kommer att få mest pengar för att jämna ut klassklyftorna. Exakt vad det beror på kan Alexandra Gard inte säga, men det kan handla om att fler föräldrar lever på bistånd, att ett större antal är arbetslösa och att det finns fler nyanlända elever med uppehållstillstånd på de båda skolorna.

– Även om det inte handlar om så mycket pengar är det här ett viktigt styrmedel för oss i nämnden. Nu är det upp till cheferna att lägga ut grundbeloppen och sedan fördela ut de här pengarna enligt den modell vi fattat beslut om, säger Alexandra Gard.

Nämnden räknar med att den nya resursfördelningsmodellen kommer att träda i kraft under nästa hösttermin.

Mer läsning

Annons