Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tar Gudhrun över rodret

/
  • Gudhrun Unogård, polisfackets ordförande i länet, har
  • Gudhrun Unogård håller som bäst på att boa in sig i nya arbetsrummet i polishuset i Söderhamn. Första åtgärd blir att kraftigt beskära den spretande krukväxt som hon

Gudhrun Unogård drömde om att bli barnmorska, men blev istället polis – och polisfackets ordförande i länet. Vid årsskiftet blir hon Söderhamns första kvinnliga polischef.

Annons

Det står fortfarande Josef Wiklund på brickan till rum 278 i Söderhamns polishus, men snart kommer där att stå Gudhrun Unogård. Från och med 1 januari 2010 är hon biträdande brottsförebyggande chef i nya polisområdet Mellersta Gävleborg – och Söderhamn första kvinnliga polischef.

Vi hittar henne inne på rummet där Josef är på väg att städa ut sig inför flytten till Hudiksvall. Hon säger sig förstå de som kommer att sakna honom:

- Man byter en ung, vacker pojke mot en halvgammal tant, säger hon med uppiggande distans till sig själv.

- Det är svårt att ta till sig att jag är här nu, i den här rollen, säger hon när vi slagit oss ner i den sparsamt upplysta kafeterian i polishuset.

Rollen som chef är kanske ny, men Söderhamn är välbekant för henne. Efter flytten till Vannsätter år 2001 jobbade hon i yttre tjänst, som det heter, fram till år 2006. Då blev hon Polisförbundets länsordförande. Som sådan har hon varit med om att förhandla fram den nya organisation av polismyndigheten som träder i kraft 1 januari.

• Känns det inte lite konstigt att flytta över på andra sidan bordet?

- Det är inte alldeles enkelt, men jag har det med mig att fack och ledning har samma mål: god arbetsmiljö och samverkan. Det är skönt att få komma hem, säger Gudhrun som har några års dagpendlande till Gävle i ryggen.

 

Mer läsning

Annons