Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rivs radarstationen

/
  • Per-Olov Norman och hans mannar ska se till att det om en månad inte finns något kvar av den militära anläggningen.Grunden ska rivas ner till ett djup av 60 centimeter. Betongresterna kommer att användas till fyllningsmassor. Resten av skrotet sorteras och skickas till Stena Metall.
  • Ingångarna till bergrummen har spärrats med cement. Ytan framför byggnaden ska sedan fyllas ut och täckas över så att det smälter in i naturen.
  • Ett gäng armeringsjärn flyttas över till containern med metallskrot.
  • Sedan länge har de gröna masterna varit fällda. Nu ligger de på hög i väntan på att forslas i väg.

Snart är en av de sista militära installationerna i Söderhamn borta. Radaranläggningen mellan Norrala och Söderala rivs och bergrummen stängs.

Annons

Nu syns inget av radar eller gröna byggnader. Det enda som återstår av den är armeringsjärn som sticker upp ur högar med betonggrus.

Så snart betongen är borta och rivningsarbetet är klart kommer området åter bli tillåten för bär- och svampplockare.

– Vi började 23 februari. Jag hoppas vi är klara i början av maj om allt går som det ska, säger Per-Olov Norman, platschef.

Ingångarna till bergrummen har gjutits igen. Det återstående arbetet är att riva de välbyggda husen som finns på området.

Väggar och även taken består av ett grövre lager betong än i vanliga byggnader och är välarmerad. Det gör arbetet något mer svårtuggat än en vanlig husrivning.

Runt området finns ett antal skyttevärn avsedda för försvar av anläggningen. De kommer att fyllas igen.

Det enda som kommer att avslöja vad som en gång funnits på platsen är några pjäsvärn, avsedda för luftvärn, som kommer att få vara kvar.

Mer läsning

Annons