Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu lyfter Lundströms låtar

/
  • Med ett stort band i ryggen ska Ove Lundström för först gången blåsa live-luft i sina egna låtar.

Ove Lundströms låtar kliver ut ur hårddiskens skugga och tar plats i strålkastarljuset med ett stort band på Teaterns scen.
– Otroligt spännande, säger musikläraren från Ljusne.

Annons

Det brukar heta att man skriver för byrålådan, men i Ove Lundströms fall är det snarare datorns hårddisk. Där har mängder av låtar och embryon samlats sedan kollegan och trumslagaren Christian Johansson för några år sedan uppmanade att skaffa inspelningsutrustning.

– När jag väl började spela in var det fantastiskt att få ner det, få ut det. Det är en sak att höra melodier i huvudet, men samtidigt kan de ju krocka, och hur löser man det? Det är kul och spännande tycker jag. För mig är det en katalysator att göra låtar. Men det var aldrig tänkt att det skulle bli något av det, varken det ena eller det andra, säger han.

50-åringen från Ljusne arbetar musiklärare på Kulturskolan i Söderhamn och är van att stå på scenen i olika sammanhang. Men förra hösten planterade han ett frö till något nytt inför sitt band Inside Information: att låta sina egna låtar får luft under vingarna i ett band.

– De tyckte det lät skitkul och vi tittade både på färdiga låtar och embryon. Jag insåg att jag hade över 40 låtar som kokats ned till 14-15 stycken.

Den 3 oktober är det så dags för 15 personer framföra resultatet på scenen i Teatern. "Bara ess", säger låtskrivaren om bandet.

– Å ena sidan är jag en kontrollmänniska och vet hur låtarna ska låta, men samtidigt måste man våga släppa kontrollen och låta musikerna känna sig fria samtidigt som de är styrda. Det är en liten utmaning, men jag är jättenöjd med hur det låter.

Beskriv känslan i att höra de egna låtarna med ett tajt band?

– När vi repade i söndags var blåsarna med och ... ja, det är en utomkroppslig upplevelse. Då tänkte jag att 'yes', det här blir skitbra. Jag är förstås privilegierad att få spela med det här gänget och de är så bra i grundspelet men de har också visdat stor tålmodighet och skön inställning.

Vad säger du till andra som skriver för gömmorna?

– Jag hoppas att fler gör så här, just att få framföra sin egen musik. Och jag tror att skitmånga sitter på låtar.

Sina allra första toner tog Ove Lundström på trumpet (med tack till bortgångne inspirationskällan Leif Halldén) och via gitarr och bas hittade han till musikgenrer som jazzrock och fusion, danad i eran runt exempelvis Söderhamnsbandet Splash. Konsertens titel "Lundström plays Lundström" är en blinkning till Frank Zappas "Zappa plays Zappa" och det som kommer att höras från teaterns scen är en frisk blandning från rötterna och den musikaliska resan fram hit, säger Ove Lundström.

– Någon kommer att gilla den låten, någon gillar en annan. Så är det alltid. Men det känns otroligt spännande att göra det här. Det är ju att blotta sig lite.

Mer läsning

Annons