Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu finns JAK-pengar att söka

Har du goda visioner men inga pengar för att förverkliga dem? Kommunala miljoner öppnar upp för lokala projekt via JAK-banken.

Annons

Söderhamns kommun har satt in två miljoner kronor i stödsparande i medlemsägda JAK-banken. JAK står för Jord Arbete Kapital.

JAK-bankens verksamhet består dels av folkbildning, dels av räntefri in- och utlåning. Den som sätter in pengar får alltså inte avkastning i form av ränta, utan i sparpoäng.

Sedan juni år 2010 stödsparar Söderhamns kommun i JAK-banken. De två miljoner kronor som kommunen satt in har resulterat i tio miljoner sparpoäng som nu erbjuds den eller de som har intressanta, lokala projekt – men inga pengar.

Projekten ska ligga i linje med kommunens visioner om utveckling av bygden.

- Det är ett sätt för kommunen att uppmuntra föreningar och organisationer att bli delaktiga av utvecklingen av framtidens Söderhamn, säger Margareta Högberg, tillförordnad kommunchef.

Men det finns villkor för att få utnyttja kommunens tio miljoner sparpoäng. Låntagaren ska vara lokalt baserad, bedriva samhällsnyttig verksamhet utan enskilt vinstsyfte – eventuellt vara en småföretagare i en uppstartsfas. Sparpoängen får bara nyttjas för verksamheter var syfte ligger i linje med kommunens visionsarbete och/eller lokala utvecklingsprogram. Kredittiden är maximalt sju år och gäller inte för fast egendom.

En förutsättning är också att låntagaren inte har möjlighet att låna i en vanlig bank.

Mer läsning

Annons